Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirano na miševima

Elektrostimulacija leđne moždine nada za oboljele od Parkinsonove bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova nada za oboljele od Parkinsonove bolesti. Dobre rezultate pokazuje elektrostimulacija leđne moždine. Od ove bolesti u Hrvatskoj boluje oko 6.000 ljudi.

Stimulacija leđne moždine elektrošokovima, mogao bi biti korak naprijed u liječenju Parkinsonove bolesti. Američki su znanstvenici novu metodu testirali na miševima koji su imali simptome tipične za Parkinsonovu bolest poput sporih pokreta, ukočenosti i nekontroliranog podrhtavanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje o uzrocima Parkinsonove bolesti Slika nije dostupna Parkinsonova bolest zahtijeva komunikaciju liječnika i oboljelog

'Povratili smo normalne funkcije mozga, gotovo trenutačno počeli su hodati, piti, jesti, zapravo povratili smo pokrete koje su izgubili zbog Parkinsonove bolesti', rekao je dr. Miguel Nicolelis sa Sveučilišta Duke. Motorika miševa poboljšala se čak 26 puta nakon stimulacije elektroimpulsima. Ubrzo će početi i ispitivanja na majmunima svilašima, a potom na ljudima.

'To nije lijek, već tretman, ali se nadamo da ćemo iz ovog naučiti više o bolesti, i možda, pronaći načine da je ublažimo, usporimo degeneraciju ili je čak zaustavimo', kaže dr. Nicolelis. Stimulaciju leđne moždine električnim impulsima znanstvenici smatraju manje rizičnom od ugradnje elektrostimulatora duboko u mozak.

'Budući da je to, s kirurškog stajališta, vrlo jednostavna tehnika, i jeftina u usporedbi s drugim trenutačno dostupnim kirurškim tretmanima, ako uspijemo u ovom, bit će praktički dostupna svakom pacijentu oboljelom od Parkinsonove bolesti', zaključuje dr. Nicolelis.

Parkinsonova bolest kronična je neurodegenerativna bolest i treći najučestaliji neurološki poremećaj kod ljudi. Češće obolijevaju muškarci nego žene. U svijetu boluje oko dva milijuna ljudi, a u Hrvatskoj je prema službenim podacima 6.000 oboljelih, no pretpostavlja se da između 15 do 20 tisuća ljudi ima Parkinsonovu bolest.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene