Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tinejdžeri koji redovito doručkuju često imaju manju tjelesnu težinu, više fizički vježbaju i jedu zdravije namirnice od svojih vršnjaka koji doručak preskaču, objavili su američki istraživači u ponedjeljak.


Studija je obuhvatila 2216 adolescenata iz područja Minneapolis-St.Paul u SAD-u čije su prehrambene navike, težinu i druge životne navike pratili pet godina. Kada su uključeni u studiju, koja je objavljena u časopisu Pediatrics, imali su nepunih 15 godina.

Vezani članci Rock zvijezde (Foto: thechive.com) Prije nego što su postali rock-zvijezde, i oni su bili nezgrapni srednjoškolci Myspace generacija (Foto: buzzfeed.com) Prije Facebooka i Instagrama: Pogledajte kako su izgledale društvene mreže bez influencera

Što tinejdžeri redovitije doručkuju to je niži indeks njihove tjelesne mase (BMI), kaže studija. BMI je mjera tjelesne težina u odnosu na visinu. Oni koji su uvijek preskakali doručak prosječno su težili 2,3 kilograma više od svojih vršnjaka koji su svakodnevno doručkovali.

"U studiji smo utvrdili da su djeca koja su često doručkovala, pogotovo svakodnevno, općenito zdravija i u smislu načina života", rekao je u telefonskom razgovoru Mark Pereira s fakulteta za javno zdravstvo sveučilišta Minnesote, koji je vodio istraživanje.
"Ona su fizička mnogo aktivnija i uopće imaju bolju prehranu. Tako konzumiraju manje masnoća, unose manje kolesterola, a unose više vlakana".

Procjenjuje se da oko 25 posto djece u SAD-u redovito preskače doručak, rekli su istraživači. Iako se čini proturječnim da bi ljudi koji ne doručkuju bili deblji nego oni koji stalno doručkuju, Pereira iznosi teoriju da time što napune želudac ujutro bolje kontroliraju apetit tijekom dana. Pereira, međutim, upozorava i da, kao i kod svakog obroka, treba pripaziti na odabir namirnica.