Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djeca najsigurnija u sjedalicama na sredini stražnjeg sjedala automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postavljanje dječjih sjedalica na sredinu stražnjeg sjedala u automobilu može smanjiti rizik od zadobivanja ozljeda u prometnim nesrećama gotovo za polovicu, pokazala je nova studija.

U studiji koja je obuhvatila podatke o prometnim nesrećama iz 16 američkih država znanstvenici su otkrili da postoji 43 posto manja vjerojatnost da će djeca mlađa od 3 godine biti ozlijeđena ako je njihova sjedalica pričvršćena na sredini stražnjeg sjedala, a ne iza vozača ili suvozača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kazneno prijavljen Rumunj pokušao prošvercati marihuanu ispod sjedala Slika nije dostupna Potrgana sjedala Što kažete na ovakav gradski prijevoz?

Stručnjaci su već preporučili roditeljima da postave autosjedalice na sredinu stražnjeg sjedala, a rezultati studije podupiru taj savjet, rekli su Michael J. Kallan i njegovi kolege sa Sveučilišta u Pennsylvaniji i iz Dječe bolnice u Philadelphiji.

Nažalost, samo 28 posto djece u njihovoj studiji sjedilo je na tom mjestu u vrijeme automobilske nesreće, izvijestili su znanstvenici u stručnom časopisu Pediatrics.

Rezultati studije temelje se na podacima iz 4.790 automobilskih nesreća u kojima su sudjelovala djeca u dobi od tri godine i mlađa, a koje su se dogodile između 1998. i 2006. godine. U vrijeme nesreće 41 posto djece bilo je u sjedalici postavljenoj iza suvozača, a 31 posto iz vozača.

Središnji položaj je bio najmanje popularan, ali je on najsigurniji za djecu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene