Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smog utječe na mozak

Djeca izložena onečišćenju prije rođenja imaju manji IQ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su prvi put povezali izlaganje onečišćenu zraku prije sama rođenja s manjim kvocijentom inteligencije u djetinjstvu, objelodanivši dokaze da smog može utjecati na razvoj mozga.

Znanstvenici su objavili studiju o 249 djece koje su rodile žene u New Yorku. Riječ je o ženama nižeg socijalnog statusa koje žive u dijelovima grada poput sjevernog Manhattana i južnog Bronxa, i koje su izložene tipičnu urbanu onečišćenju, uglavnom od automobila, autobusa i kamiona. Sve su zadnjih mjeseci trudnoće nosile posebne 'naprtnjače za mjerenje onečišćenja'.

Pročitajte i ovo Europa 2040. - 5 Europa 2040 Uskoro će nam život biti znatno drugačiji: Neće biti skijanja, putovanja zrakoplovom bit će skuplja i to nisu jedine promjene Slika nije dostupna IZVJEŠĆE AGENCIJE ZA OKOLIŠ ZASTRAŠUJUĆI PODACI Zbog zagađenja zraka svake godine umire pola milijuna Europljana

Djeci je, kad su bila u dobi od pet godina, dan test inteligencije i utvrđeno je da su ona koja su bila izloženija onečišćenju lošije riješili test. Razlika je u četiri-pet bodova, ali znanstvenici tvrde da je to velika razlika koja može vrlo loše utjecati na postignuća i uspješnost djece u školi. 'Ovo će mnogima otvoriti oči', kazao je pedijatar Michael Msall sa Sveučilišta u Chicagu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene