Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nije rijetkost da mnoge osobe koje boluju od dijabetesa nose neprimjeren broj cipela, što je pogreška koja ih može stajati infekcije, pa čak i u ekstremnim slučajevima amputacije noge.


Do te su spoznaje došli znanstvenici sa Sveučilišta Dundee koji su proveli istraživanje na 100 dijabetičara od kojih je njih samo 37 imalo udobnu obuću prikladne širine.

Vezani članci Dijabetes, arhiva (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Odluke HZZO-a koje će utjecati na živote 300.000 ljudi: "Neshvatljiv je njihov stav" Slika nije dostupna Ne žrtvujte osam sati spavanja ni za što: Nedostatak sna vas može ubiti

Ako su preuske, premalene ili prevelike, cipele mogu prouzročiti nastanak žuljeva, koji kod dijabetičara sporo zarastaju te zbog toga mogu dovesti do nastanka infekcije, koja u ekstremnim slučajevima može rezultirati i amputacijom.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu International
Journal of Clinical Practice, potaknula je stručnjake da prozvođače cipela pozovu da više pozornosti obrate izradi posebnih cipela za dijabetičare.

Dr. Graham Leese koji je proveo istraživanje na stotinu pacijenata oboljelih od dijabetesa, ustvrdio je da ih čak 63 posto nosi neprikladan broj cipela. "Također smo ustvrdili da se gotovo trećina pacijenata vrlo često pri kupnji novog para cipela odlučuje na drugi broj, što ne znači da će im taj odgovarati."

Dijabetičare koji imaju probleme s perifernim živcima u području stopala ili nogu liječnici pozivaju da svakodnevno provjeravaju eventualne posjekotine ili ogrebotine na njima koje bi im kasnije mogle uzrokovati veće probleme. Samo 29 posto osoba uključenih u istraživanje dr. Leesea obavljalo je svakodnevne provjere, a 22 posto ih to nije nikad činilo.

Liječnica Andrea Parnes sa Sveučilišta Ulster poziva proizvođače cipela da se više potrude kada je riječ o izradi posebnih cipela za dijabetičare, ne samo standardiziranjem brojeva, već i raznolikošću širine cipela, bez obzira na broj.