Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo polovina britanskih frizera i brijača pati od ozbiljnih zdravstvenih problema kada su u pitanju kožne bolesti, zbog prirode njihova posla, ustanovili su zdravstveni inspektori iz udruge Lacors.


Oni su ustvrdili da oko 50.000 frizera i brijača u toj zemlji pati od dermatitisa uzrokovanog čestom izloženošću ruku vodi i kemikalijama sadržanim primjerice u šamponima, sapunima i peroksidu, zbog čega su godišnje prisiljeni s posla izbivati oko 230.000 radnih dana.

Vezani članci Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 1 Ministar Aladrović poručio frizerima i ugostiteljima koji su prosvjedovali zbog posljedica koronakrize: "Smanjenje PDV-a Vladi trenutačno nije u fokusu" Poslodavci traže manji PDV - 5 Frizeri, ugostitelji i fitness centri traže manji PDV. Ekonomska stručnjakinja: "Kad snizite jednom, otvarate Pandorinu kutiju"

Predsjednik Lacorsa Geoffrey Theobald tvrdi da bolest predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje i karijeru ove skupine obrtnika.

"Čest je slučaj da osobe koje su podložnije obolijevanju napuštaju ovu profesiju te traže drugu", rekao je Theobald. 

"U nekim se slučajevima dermatitis zbog stalne izloženosti kemikalijama i vodi ne može uopće izliječiti, te prelazi u kroničnu bolest, zbog čega će se na državnoj razini poduzeti ozbiljni koraci kako bi se poslodavci prisilili na poštivanje sigurnosnih zdravstvenih standarda", rekao je Theobald.

Također pozivamo zaposlenike da se sami pokušaju zaštititi, poštujući zdravstvene naputke: primjerice uporabom zaštitnih rukavica, korištenjem hranjivih krema za ruke kao i zaštitne odjeće.