Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Korištenje čak i blagih lijekova protiv bolova za vrijeme trudnoće može naštetiti djetetu, pogotovo ako je riječ o dječaku.


Grupa znanstvenika iz Danske, Finske i Francuske otkrila je kako su trudnoće za vrijeme kojih je majka koristila blage analgetike čak sedam puta rizičnije da se dijete rodi s nespuštenim testisima što može utjecati na njihovu plodnost, donosi britanski Guardian. Tako bi se i blagi analgetici, poput paracetamola, ibuprofena ili acetil-salicilne kiseline, trebali izbjegavati za vrijeme trudnoće.

Vezani članci Provjereno otkriva skandalozan slučaj iz riječkog KBC-a - 10 Provjereno otkriva slučaj iz riječkog KBC-a: Priopćili majci da joj nerođeno dijete neće preživjeti i dali joj skandaloznu uputu Trudnički trbuh, ilustracija Iskustva žena koje su rodile kod kuće: Kako u Hrvatskoj danas izgleda porod u vlastitom domu i tko je kriv što našim primaljama - nije dopušten dolazak

>> Djeca majki koje su u trudnoći jele kikiriki sklonija alergijama

>> Trudnicama jedna kava u danu

Najveći negativni učinak analgetika je zabilježen u drugom tromjesečju trudnoće. Upotreba bilo kakvog lijeka protiv bolova u tom razdoblju udvostručuje rizik na dječakovo zdravlje. Posebno štetno je miješanje lijekova jer uzimanje više od jedne vrste lijeka protiv bolova povećavaju rizik za čak 16 puta.

Upotreba bilo kakvih analgetika ograničuju proizvodnju muških hormona što dovodi do nedostatnih stvaranja zalihe muških hormona testosterona tijekom presudne faze razdoblja kada se muški organi razvijaju. Ovim istraživanjem se baca novo svjetlo na dosadašnje znanstvene radove vezane uz pad plodnosti kod muškaraca. Do sada se mislilo kako je najveći razlog pada plodnosti onečišćenje okoliša jer se oko nas sve više nalazi štetnih kemikalija.

Jedna tableta štetnija od izlaganja kemikalijama

'Jedna tableta od 500 miligrama paracetamola sadrži više štetnih tvari za dijete nego kombinirano izlaganje 10 najštetnijih kemikalija u okolišu. Ovim istraživanjem smo dokazali kako prilikom trudnoće posebnu pažnju treba obratiti na korištenje bilo kakvih analgetika jer bi oni mogli biti jedni od glavnih razloga za neplodnost', izjavio je dr. Henrik Leffers, voditelj ovog istraživanja.