Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brusnica lijek za mokraćne puteve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brusnice su starosjedioci Amerike koristili kao lijek za upalu mokraćnih puteva.

Brusnice su, nutricionistički gledano, posebni plodovi bogati različitim zaštitnim tvarima, uz klasične vitamine i minerale i druge hranjive sastojke (vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna). U njima su okriveni brojni bioflavonoidi koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, čime smanjuju rizik oboljevanja od različitih karcinoma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opskrba nije ugrožena S tržišta se povlači serija lijekova: HALMED objavio zašto Ilustracija Odluka HZZO-a Odlične vijesti za sve šećeraše: Nakon inicijative udruge, ukinuta doplata za važan lijek

Brusnice spadaju u bobičasto voće koje, kao i borovnice, potječu iz Sjeverne Amerike. To je tvrda i crvena bobica koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima kiselkasti okus. U laboratorijskim eksperimentima na životinjama, brusnice su svojim bioflavonoidima ne samo spriječavale rast stanica raka, već i njihovo metastaziranje. Antioksidansi osim toga pomažu i pri prevenciji određenih faktora koji potiču nastanak kardiovaskularne bolesti.

Hipurična kiselina, koja se također nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnicama pridodaju ne samo antibakterijska, već i antifungalna (protiv gljivica) svojstva. Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim antikancerogenog djelovanja, pomažu i pri obnovi stanica koje su odgovorne za vid. Brusnice uz sve to, djeluju i na snižavanje glukoze u krvi, što je jako korisno za dijabetičare.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene