Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Boravak u zadimljenim disko-klubovima pogoduje razvoju astme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Česti posjeti adolescenata disko-klubovima i sličnim zadimljenim prostorima u kojima se puši, mogu doprinijeti faktoru rizika za razvoj astme, budući je duhanski dim još uvijek najopasniji čimbenik kada je riječ o njegovu utjecaju na dišne puteve u razvoju.

Dr. Christian Vogelberg s Odjela pedijatrije Sveučilišne bolnice u Dresdenu istražio je veze između načina na koji adolescenti između 16 i 18 godine života provode slobodno vrijeme i potencijalne veze s njihovim respiratornim problemima, konkretno simptomima astme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika studija Globalno bogatstvo još će rasti: Lani su četiri države posebno omastile brk, no što je s nejednakošću? Ilustracija - 4 Mala djela dobrote Korak bliže rješenju zagonetke: Jesu li ljudi prirodno velikodušni ili ih kultura u kojoj su odrasli ''tjera'' na pomoć?

Od 2.910 adolescenata koji su odgovorili na postavljena pitanja, 11,3 posto, njih oko 330, navelo je kako je tijekom prošle godine najmanje jedanput doživjelo "sviranje" ili hripanje u prsima.

Dodatni rizik bez sumnje predstavlja pušenje: broj novooboljelih astmatičara među pušačima se povećao za 19,2 posto, a među nepušačima za 7,5 posto.

Vogelberg je upozorio kako česti odlasci u zadimljene prostore, poput primjerice, disko klubova predstavljaju dodatni faktor rizika za potencijalni razvoj astme kod adolescenata. 

Ustvrdio je da među onima koji često posjećuju disko-klubove i slične zadimljene prostore ima 12,9 posto astmatičara, za razliku od 9,9 posto zabilježenih slučajeva među onima koji vrijeme ne provode u takvim prostorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene