Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Česti posjeti adolescenata disko-klubovima i sličnim zadimljenim prostorima u kojima se puši, mogu doprinijeti faktoru rizika za razvoj astme, budući je duhanski dim još uvijek najopasniji čimbenik kada je riječ o njegovu utjecaju na dišne puteve u razvoju.


Dr. Christian Vogelberg s Odjela pedijatrije Sveučilišne bolnice u Dresdenu istražio je veze između načina na koji adolescenti između 16 i 18 godine života provode slobodno vrijeme i potencijalne veze s njihovim respiratornim problemima, konkretno simptomima astme.

Vezani članci Pukla cijev u Selskoj - 7 Cijevi su iz doba Marije Terezije i Franje Josipa, pa nije čudno da se ovo događa: ''Oni samo krpaju, ovo je katastrofa'' Nova aplikacija DNEVNIK.hr-a: Još brža, preglednija i prilagođenija čitateljima Nova mobilna aplikacija DNEVNIK.hr-a: Još brža, preglednija i prilagođenija čitateljima

Od 2.910 adolescenata koji su odgovorili na postavljena pitanja, 11,3 posto, njih oko 330, navelo je kako je tijekom prošle godine najmanje jedanput doživjelo "sviranje" ili hripanje u prsima.

Dodatni rizik bez sumnje predstavlja pušenje: broj novooboljelih astmatičara među pušačima se povećao za 19,2 posto, a među nepušačima za 7,5 posto.

Vogelberg je upozorio kako česti odlasci u zadimljene prostore, poput primjerice, disko klubova predstavljaju dodatni faktor rizika za potencijalni razvoj astme kod adolescenata. 

Ustvrdio je da među onima koji često posjećuju disko-klubove i slične zadimljene prostore ima 12,9 posto astmatičara, za razliku od 9,9 posto zabilježenih slučajeva među onima koji vrijeme ne provode u takvim prostorima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju