Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boja nije bitna

Bijeli i smeđi šećer jednako su zdravi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S dolaskom ljeta samo se malo mijenjaju neke navike, naravno kako bi se ljepše izgledalo. Pije se kava bez šlaga ili s nemasnim mlijekom, a koristi se natren ili smeđi šećer. No, tu leži opasnost, jer istraživanja su pokazala kako smeđe nije i zdravo. Zapravo, radi se isključivo o marketingu.

Bijeli kristalni šećer pored svog smeđeg brata nema nikakve šanse. Barem kad se pita potrošače. No, znaju u hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Njihova analiza pokazala je da bijeli i smeđi šećer koji se nude na hrvatskom tržištu imaju gotovo isti sastav i kalorijsku vrijednost. 'Smeđi šećer nije zdraviji od bijelog šećera. Potrošači su u zabludi ako misle da će dobiti vitamine, minerale, jedino što je smeđi nije obrađen ili je djelomično obrađen', kazala nam je Sanja Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

'Istina je da ima nešto manje saharoze, 13 posto manje saharoze nego bijeli kristalnio šećer, no u konačnici ima istu kalorijsku vrijednost', dodala je Katalenić. U ime zdravlja uz smeđi šećer, kupuje se sve što nosi nazivinik 'zdravo', prirodno ili jednostavno, sa sjemenkama. No što se to smije zvati 'bio', u Hrvatskoj nije jasno. Pa tako marketing prodaje proizvod. Mnoga biljna ulja zato nose oznaku, bez kolesterola, iako je kolesterol životinjskog podrijetla. Primjera je mnogo.

'Prepušteni smo komercijali'

Iako su nutritivno slični, cjenovno su neusporedivi, jer kilogram bijelog šećera stoji oko pet kuna, a pola kilograma smeđeg šećera i do 35 kuna. No i skupi primjerci mogu biti samo obojan bijeli šećer. 'Kod nas je propis takav da je sasvim legalno dodavati bojila u šećer. Bojim se da je kod nas zakonodavstvo podbacilo, nije dovoljno odijelilo kategorije. Dovoljno oštro naznačilo razlikovanje bijelog, smeđeg i pravog smeđeg šećera', istaknuo je nutricionist Branimir Dolibašić.

'Bojim se da je sve prepušteno komercijali, tržištu na način da neki proizvod se prodaje jer ga marketing oblikuje kao takav', zaključio je Dolibašić. Ipak, nedostaci zdravih proizvoda mogu se pronaći na deklaraciji. No šećer je na kraju krajeva ipak samo šećer i ne može biti zdrav, bez obzira u kojoj boji ga pakirali i prodavali u trgovinama.

Kakav šećer kupujete?

  • Bijeli
  • Smeđi
  • Od sada samo bijeli

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene