Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon 11 sati dugog sastanka i duge javne rasprave američka stručna komisija preporučila je korištenje lijeka Truvada kao prevenciju za sprječavanje zaraze HIV-om.


Prema njihovu mišljenju Truvadu svakodnevno mogu koristiti ljudi koji su u izravnoj opasnosti da se zaraze HIV-om, a lijek je kao dio koktela lijekova koji koriste oboljeli već ranije odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Dnevnik Nove TV doznaje koliko je među novozaraženima i preminulima s COVID-om bilo necijepljenih osoba: "Brojke govore za sebe" Uhvaćeno kamerom: Pogledajte kako virus HIV-a tijekom seksa prelazi u novog domaćina (Screenshot Cell Reports) Uhvaćeno kamerom: Pogledajte kako virus HIV-a tijekom seksa prelazi u novog "domaćina"

Iako FDA ne mora poslušati preporuku komisije, javlja BBC, obično to učini. Truvada, koju proizvodi kalifornijska farmaceutska kompanija Gilead Sciences, kod zdravih homoseksualnih muškaraca smanjuje rizik od zaraze HIV-om kao i kod heteroseksualaca čiji su partneri HIV pozitivni za čak 44 do 73 posto, pokazalo je istraživanje iz 2010. godine.

>> Znanstvenici otkrili molekulu koja omogućuje širenje virusa HIV-a

Ipak, pojavili su se komentari kako bi uzimanje lijeka osobama izloženima riziku od zaraze pružilo lažnu sigurnost te pomoglo u razvitku mutiranog virusa koji bi bio otporan na lijek. FDA bi odluku o preventivnoj uporabi Truvade trebala donijeti do 15. lipnja. (Agencija VLM) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.