Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski znanstvenici otkrili su molekulu koja omogućuje širenje virusa HIV-a u ljudskom organizmu. Senzacionalno saznanje moglo bi omogućiti stvaranje nove generacije lijekova protiv virusa koji izaziva AIDS i donijeti novu nadu milijunima zaraženih.


Molekulu su otkrili znanstvenici instituta za istraživanje AIDS-a u Barceloni. Utvrdili su da membrana virusa HIV-a sadrži molekule gangliozida koje omogućuju virusu ulazak u jednu vrstu ljudskih obrambenih stanica - dendritičke stanice.

Vezani članci Erupcija vulkana u Španjolskoj - 4 Erumpirao vulkan na Kanarskom otočju, lava letjela stotinjak metara u zrak: "Jako sam uplašena. Nismo to očekivali" Vulkan na La Palmi VIDEO Erumpirao vulkan na španjolskom otočju, popularnom turističkom odredištu. Evakuiran dio stanovništva La Palme

'Virusi koji imaju ovu molekulu iskorištavaju imunosni sustav kako bi doputovale do žlijezda gdje uništavaju stanice koje bi nas zapravo trebale braniti od infekcija', kazao je Javier Martinez - Picada, znanstvenik Instituta Irsicaixa.

Otkriće bi trebalo omogućiti razvoj nove generacije lijekova koji učinkovitije zaustavljaju širenje virusa u organizmu. Znanstvenici se nadaju da bi otkriće moglo pomoći i u razvoju cjepiva protiv AIDS-a.

'Infekcija HIV-om trenutačno se može držati pod nadzorom, ali se ne može izliječiti. Onog trenutka kada prestanemo s terapijom, virus se vraća u plazmu. To se događa zato što virus ostaje u spremnicima unutar organizma. Ideja je djelovati na te spremnike. Mislimo da su među njima žlijezde i limfoidno tkivo. Vjerujemo da možemo djelovati preko ove molekule', kazao je Martinez - Picada.

Vijest iz Barcelone, zaraženima daje novu nadu. Od otkrića AIDS-a prije 30 godina, od opake je bolesti umrlo oko 25 milijuna ljudi. Procjenjuje se da je oboljelih ili zaraženih HIV-om oko 35 milijuna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.