Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucionarno otkriće

Znanstvenici otkrili molekulu koja omogućuje širenje virusa HIV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski znanstvenici otkrili su molekulu koja omogućuje širenje virusa HIV-a u ljudskom organizmu. Senzacionalno saznanje moglo bi omogućiti stvaranje nove generacije lijekova protiv virusa koji izaziva AIDS i donijeti novu nadu milijunima zaraženih.

Molekulu su otkrili znanstvenici instituta za istraživanje AIDS-a u Barceloni. Utvrdili su da membrana virusa HIV-a sadrži molekule gangliozida koje omogućuju virusu ulazak u jednu vrstu ljudskih obrambenih stanica - dendritičke stanice.

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju

'Virusi koji imaju ovu molekulu iskorištavaju imunosni sustav kako bi doputovale do žlijezda gdje uništavaju stanice koje bi nas zapravo trebale braniti od infekcija', kazao je Javier Martinez - Picada, znanstvenik Instituta Irsicaixa.

Otkriće bi trebalo omogućiti razvoj nove generacije lijekova koji učinkovitije zaustavljaju širenje virusa u organizmu. Znanstvenici se nadaju da bi otkriće moglo pomoći i u razvoju cjepiva protiv AIDS-a.

'Infekcija HIV-om trenutačno se može držati pod nadzorom, ali se ne može izliječiti. Onog trenutka kada prestanemo s terapijom, virus se vraća u plazmu. To se događa zato što virus ostaje u spremnicima unutar organizma. Ideja je djelovati na te spremnike. Mislimo da su među njima žlijezde i limfoidno tkivo. Vjerujemo da možemo djelovati preko ove molekule', kazao je Martinez - Picada.

Vijest iz Barcelone, zaraženima daje novu nadu. Od otkrića AIDS-a prije 30 godina, od opake je bolesti umrlo oko 25 milijuna ljudi. Procjenjuje se da je oboljelih ili zaraženih HIV-om oko 35 milijuna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene