Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ambrozija - kako ju prepoznati i uništiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ambrozija najviše cvate u srpnju i kolovozu, pelud joj je jedan od najjačih poznatih alergena i uzrokuje tegobe osobama koje boluju od alergijskog rinitisa, pa je tu biljku važno na vrijeme prepoznati i uništiti, podsjetili su na konferenciji za novinare predstavnici riječke Udruge "Zdrav život" i gradske uprave, koja se problemom ambrozije bavi u sklopu projekta "Zdrav grad".

Iako teškoće s ambrozijom nisu u Rijeci tolike kao u nekim drugim hrvatskim krajevima, primjerice Slavoniji, ona se širi u cijeloj Europi, pa će Riječani sljedeći tjedan moći bolje upoznati taj medicinski i poljoprivredni problem na info-štandu u središtu grada. Na štandu će biti lončanice ambrozije, podatci o biljci i o njezinu uklanjanju.

Pročitajte i ovo Ambrozija u Zagrebu - 5 PROBLEM I ZA TURIZAM Ambrozija buja, a kazni niti akcija čupanja više nema? Alergičari su očajni: "Ne može se disati, maske ne pomažu, gušiš se!" Cjepivo, ilustracija - 1 priznao je Apotekar uhićen nakon što je namjerno uništio 570 doza cjepiva protiv korone

Pojava ambrozije na gradskom ili državnom zemljištu može se prijaviti gradskoj upravi, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja naraste i do metar i pol visine. Korijen joj je vretenast, stablo uspravno i razgranano, s grubim dlačicama. Listovi su jajolika oblika, a cvjetovi žućkaste boje u obliku grozdastih cvatova na vrhovima stabljike ili grane.

Svaka biljka proizvede oko stotinu milijuna zrnaca peludi na godinu i više od 60 tisuća sjemenaka, koje u zemlji mogu preživjeti 30 godina i smrzavanje.

Najveće su koncentracije peludi u zoru i prijepodne, a smanjuju se nakon kiše. Znakovi alergije su kihanje, svrbež i vodeni iscjedak iz nosa, otekline kapaka te otežano disanje. Osim alergijske hunjavice često se razvija i astma.

Biljka najčešće raste na zapuštenoj zemlji. Pojedinačno se može čupati s korijenom, a za veće površine preporučuje se košnja prije cvatnje pet centimetara od tla. Velike površine treba prskati pesticidima.

Osobama koje pate od alergije preporuča se da se informiraju o koncentraciji peludi u zraku i da izbjegavaju izlaganje peludi u najvećoj mogućoj mjeri. Izlazak na otvorene prostore preporučuje se nakon kiše, uz pridržavanje uputa liječnika.

Po Naredbi o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, koju je izdalo mjerodavno ministarstvo, svatko je obvezan uništavati ambroziju i sprječavati da se širi.

Udruga za borbu protiv ambrozije potaknula je inicijativu da se u prvom tjednu kolovoza obilježava Dan borbe protiv ambrozije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene