Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kihanje, suzne oči...

Alergije sve češće, nema lijeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proljeće dolazi, budi se priroda, a s njom nažalost i proljetne alergije. Kihanje, kašalj, otežano disanje, suzenje očiju, osip pa čak i glavobolja, kod velikog broja osoba javljaju se kod gotovo svake šetnje prirodom.

'Smeta mi, malo sam nervozna, ne mogu u potpunosti uživati, to je ono najžalosnije. Ne mogu biti zdrava u ovom lijepom godišnjem dobu', rekla je Mirjana Anđelić koju u proljeće muče alergije. Širenje peludi korova, trava, stabala i cvijeća koji najčešći su uzroci proljetnih alergija ne možemo spriječiti no liječnici nude savjete kako si olakšati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Isto kao da vozite pijani Evo zašto prehlađeni ne biste smjeli voziti auto! Slika nije dostupna Umalo ostala paralizirana Kihnula i iščašila dva kralješka na vratu!

'Nosni hodnici trebaju se dobro isprati. Danas zaista ima mnogo pripravaka koji su tipa fiziološke otopine u obliku sprejeva ili kapljica. Ako su simptom na koži, sve se zapravo svodi na tuširanje, skidanje odjeće na kojoj se nalazi taj pelud koji nam je izazvao sve simptome i naravno namazati neutralne kreme na mjesta koja su zahvaćena', rekla je dr. sc. Ivana Nola.

Osim lijekova i krema jedini medicinski tretman koji može ublažiti alergiju je hiposenzibilizacija. 'Cjepiva se daju pacijentu u svrhu kako bi se povećao prag tolerancije na dotični alergen i kad osoba dođe u kontakt s tim alergenom više nema tolikih manifestacija bolesti', kaže dr. Nola. Nažalost lijeka koji potpunosti sprječava alergiju nema. Jedino što preostaje je pratiti kalendar cvatnje biljaka, informirati se o koncentraciji peluda u zraku, slijediti savjete liječnika i jednostavno izbjegavati otvorene prostore te izlete u prirodu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene