Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proljeće dolazi, budi se priroda, a s njom nažalost i proljetne alergije. Kihanje, kašalj, otežano disanje, suzenje očiju, osip pa čak i glavobolja, kod velikog broja osoba javljaju se kod gotovo svake šetnje prirodom.


'Smeta mi, malo sam nervozna, ne mogu u potpunosti uživati, to je ono najžalosnije. Ne mogu biti zdrava u ovom lijepom godišnjem dobu', rekla je Mirjana Anđelić koju u proljeće muče alergije. Širenje peludi korova, trava, stabala i cvijeća koji najčešći su uzroci proljetnih alergija ne možemo spriječiti no liječnici nude savjete kako si olakšati.

Vezani članci Abi Haywood (Foto: Instagram/4bi___/) Studentica otkrila neobičan fetiš kojim se danas potpuno uzdržava Mjesto gdje je došlo do nastanka rupice (FOTO: casereports.bmj.com) Nipošto to ne radite! Začepio je nos i usta dok je kihao, pa napravio rupicu u vratu

'Nosni hodnici trebaju se dobro isprati. Danas zaista ima mnogo pripravaka koji su tipa fiziološke otopine u obliku sprejeva ili kapljica. Ako su simptom na koži, sve se zapravo svodi na tuširanje, skidanje odjeće na kojoj se nalazi taj pelud koji nam je izazvao sve simptome i naravno namazati neutralne kreme na mjesta koja su zahvaćena', rekla je dr. sc. Ivana Nola.

Osim lijekova i krema jedini medicinski tretman koji može ublažiti alergiju je hiposenzibilizacija. 'Cjepiva se daju pacijentu u svrhu kako bi se povećao prag tolerancije na dotični alergen i kad osoba dođe u kontakt s tim alergenom više nema tolikih manifestacija bolesti', kaže dr. Nola. Nažalost lijeka koji potpunosti sprječava alergiju nema. Jedino što preostaje je pratiti kalendar cvatnje biljaka, informirati se o koncentraciji peluda u zraku, slijediti savjete liječnika i jednostavno izbjegavati otvorene prostore te izlete u prirodu.