Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Sada imamo stanice koje mogu proizvesti i otpustiti lijek koji će uništiti tumor', pojasnio je dr. Khalid Shah.


Znastvenici s Harvarda otkrili su novi način u borbi protiv raka mozga uz pomoć matičnih stanica. Tim stručnjaka koji je radio eksperimente na miševima koristio je genetski modificirane matične stanice koje su otpuštale smrtonosne toksine, ali oni nisu štetili drugim, zdravim stanicama, piše Independent.

Vezani članci Prof. dr. Eduard Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska na samom dnu EU-a po uspješnosti liječenja raka: "Nismo dobri, godišnje 14.000 Hrvata umire od te opake bolesti" Prof.dr. Srećko Gajović, GlowLab, Medicinski fakultet u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski liječnik o otkriću novog organa: Je li on doista "nov" i kako bi mogao pomoći u borbi protiv raka?

Genetski modificirane stanice bile su u stanju uništiti stanice tumora mozga. On je najprije otklonjen kirurškim putem, a onda su matične stanice smještene na njegovo mjesto u biorazgradivom gelu, kako bi mogle uništiti preostale stanice raka.

Otkriće je ocijenjeno izuzetnim.

Razotkrivena bolesna prevara: Uzela novac za kemoterapiju pa platila vjenčanje

'Toksini koji ubijaju rak korišteni su s velikim uspjehom u slučaju brojnih vrsta raka krvi, ali nisu bili toliko efikasni kod krutih tumora. Znali smo još prije nekoliko godina da matične stanice mogu prenositi ljekovite toksine koji će uništiti tumor na mozgu, ali smo trebali stanice genetski modificirati kako ih toksini koje nose ne bi ubili. Sada imamo stanice koje mogu proizvesti i otpustiti lijek koji će uništiti tumor', pojasnio je dr. Khalid Shah.

Vjeruje da bi klinička testiranja mogla početi u narednih pet godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook