Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Kulturna baština

VIDEO: Što je sve UNESCO zaštitio?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski flamenco, mediteranska hrana i kineska akupunktura od sada su na UNESCO-vom popisu kulturne baštine.

Na listi su se našla i tradicionalna francuska jela zajedno s običajima proslava poput krstitki, vjenčanja i rođendana.

Pročitajte i ovo Muškarac je brzo uhićen uhićen je VIDEO Nevjerojatna snimka: Turist se popeo na najveći kip Bude pa skinuo hlače i mokrio po ljudima Otvorenje fešte sv. Vlaha 15 godina na UNESCO-voj listi Velika obljetnica: U Dubrovniku je otvorena 1052. fešta svetog Vlaha

UNESC-ov odbor je obnovio listu običaja iz cijeloga svijeta kako bi pridonio širenju znanja o kulturnim običajima i promicao svijest o njihovoj važnosti .

>> Ojkanje na UN-ovoj listi zaštićene baštine

Odbor se sastao u Nairobiju u Keniji gdje je potvrdio 50 od 51 nominacije za stavljanje na popis zaštićene kulturne baštine, prenosi AP.

Kada je na tu listu uvršten ples flamenco dvoranom se prolomio 'Ole' od strane španjolske delegacije. Među zaštićenim plesovima još su i peruanski ritualni plesovi, tradicionalni istočnoindijski ples chhau te indijsko ritualno kazalište i plesna drama mudiyettu. Zaštićen je i indonezijski instrument angklung izrađen od bambusovih cijevi. Zaštićeno dobro sada su i japanska tehnika tkanja svile te francuska čipka iz Alencona.

UNESCO je na popis zaštićenih dobara uvrstio i festivale i manifestacije poput čeških pokladnih običaja, belgijskoga trodnevnog karnevala iz Aalsta te mongolskoga tradicionalnog festivala Naadam koji obuhvaća utrke konja, hrvanje i gađanje lukom i strijelom.

Zaštita mediteranske hrane odnosila se na Španjolsku, Grčku, Italiju i Maroko. Predstavnici talijanskih farmera to su nazvali 'pobjedom kvalitete, tradicije i zdravlja' talijanske agrokulture.

Uvršteno i hrvatsko ojkanje

Predsjednik odbora, Jacob ole Miaron, je izrazio žaljenje jer nije bilo nijedne nominacije iz afričkih zemalja, unatoč bogatom nasljedstvu. Na Popis ugrožene nematerijalne baštine uvrštavaju se dobra kojima prijeti nestanak unatoč nastojanjima zajednice da ih sačuva. Da bi bila uvrštena na taj popis, države koje ih nominiraju moraju podastrijeti plan zaštite tih dobara. Na taj je popis u Nairobiju, uz četiri kineska dobra, uvršteno i hrvatsko ojkanje.

Na Reprezentativni popis nematerijalne baštine dosad je upisano 166 kulturnih dobara iz 77 zemalja, među kojima i sedam hrvatskih: dubrovačka Festa Sv. Vlaha, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog Primorja, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, godišnji proljetni ophod 'Kraljice' (Ljelje) iz Gorjana, procesija 'Za križen' na otoku Hvaru, godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva i čipkarstvo u Hrvatskoj (Pag, Hvar, Lepoglava). Jučer su na popis uvršteni i umijeće izrade licitara te Sinjska alka. (Hina/AP)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene