Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Letio na 'Snježnoj ptici'

VIDEO: Ostvario Da Vincijev san

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Student sveučilišta u Torontu, inspiriran skicama Leonarda da Vincija, uspio je ostvariti svoj projekt i poletjeti 'ornitopterom', zrakoplovom na pedale koji maše krilima kao ptica.

Todd Reichert je prošlog mjeseca u Tottenhamu, pokraj Toronta, uspio letjeti u svom 'ornitopteru' koji je nazvao Snowbird (Snježna ptica), priopćilo je sveučilište.

Pročitajte i ovo Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu Automobil je propao kroz rupu na cesti Izašli kroz prtljažnik Automobil usred raskrižja propao kroz cestu, par se jedva izvukao: "Gledali smo kako ga voda guta"

Reichert, pilot i voditelj projekta, budući doktor strojarstva, uspio je pedaliranjem ostati u zraku 19,3 sekunda i preletio udaljenost od 145 m, prosječnom brzinom od 25,6 km/h, ističe sveučilište.

Za usporedbu, motorni zrakoplov braće Wright bio je u zraku tek 12 sekunda na svom prvom povijesnom letu 1903. godine i preletio 37 metara.

Reichertov pothvat koji je ovjekovječen na videosnimci, pratio je predstavnik Međunarodne zrakoplovne federacije (FAI) koji će potvrditi let na idućoj sjednici u listopadu.

Krilakao kod Boeinga 737

Letjelica je teška tek 43 kilograma, ali su mu krila, raspona 32 metra, široka koliko i Boeinga 737. Izrađena je od karbonskih vlakana i drva balze (Ochroma pyramidale). Da bi se vinula u zrak morao ju je povući automobil, ali je Reichert poslije preuzeo upravljanje i uspio je 15 puta zamahnuti krilima.

Todd Reichert je time ostvario stari ljudski san, ovjekovječen u skicama talijanskog genija Leonarda da Vincija koji je dizajnirao niz mehaničkih uređaja koji su bili ispred svog vremena. Njegovi slavni nacrti ornitoptera potječu, kako se vjeruje, iz 1485. godine.

>> VIDEO: Crvi spustili američki avion

Reichertova letjelica nije prva koja je uspjela letjeti na ljudski pogon, ali je prva koja 'maše krilima'. U projektu je sudjelovalo više 30 studenata sa tehničkih sveučilišta u Torontu, francuskom Poitiersu i nizozemskom Delftu. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene