Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskopano 114 novih statua

Raste vojska terakota, koja čuva mrtvog kineskog cara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi su u Kini iskopali 114 novih terakota ratnika i to u ogromnoj grobnici Qin dinastije u Xian provinciji, javljaju državni mediji.

Statue, od kojih su mnoge pronađene u dijelovima, bile su svjetlo obojane te su ležale kraj lonaca, oružja i drugih stvari, javio je China Daily. Istraživači su također pronašli dokaze o znakovima spaljivanja na glini što znači da je jama u jednom trenutku bila zapaljena. Preko 8,000 statua iz 221 godine prije nove ere je već ranije bilo iskopano.

Pročitajte i ovo Adir Tahar Pronašli je u zamrzivaču Hamasovci unakazili mladog IDF-ovog narednika i pokušali prodati njegovu glavu: "To je ludo barbarsko nasilje" Akcija ukrajinske vojske Vješti padobranac VIDEO Ukrajinci slave novog heroja: Pogledajte kako je u jednom napadu uništio četiri ruska oklopnjaka

'Vojnici su bili pronađeni tijekom trećeg iskapanja najveće od tri jame u kompleksu grobnica. Iskapanja su započela u lipnju prošle godine. Bili smo ugodno iznenađeni kada smo pronašli bogato obojane terakota vojnike. Bilo je teško ponovno obnoviti glinene vojnike, jer su bili u dijelovima. Za jednog nam je trebalo oko 10 dana', rekao je Xu Weihong, voditelj istraživačkog tima.

Iako su svi vojnici bili originalno svjetlo dekorirani, više od 2,000 godina pod zemljom je uzelo svoj danak. Ranije se već vjerovalo kako je mauzolej bio zapaljen ubrzo nakon izgradnje te da ga je dao zapaliti vođa pobunjenika. Većina sadržaja mauzoleja je ipak ostala sačuvana, javlja BBC. Bio je izgrađen za cara Qin Shihuanga, koji se smatra prvim kineskim carem. Dekorirani vojnici su ga trebali čuvati nakon smrti. Kompleks grobnica je slučajno otkriven 1974. godine, a iskapanja traju do tada pa sve do danas.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene