Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uredski radnici trebali bi ustajati i raditi lagane fizičke aktivnosti ukupno četiri sata dnevno, smatra međunarodni panel stručnjaka.


Prvo bi trebali raditi na tome da stoje ili se bave laganim aktivnostima, na primjer hodanjem, dva sata dnevno, navodi panel u svojoj izjavi donesenoj konsenzusom.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Višesatno sjedenje pred računalom štetno je za vaše zdravlje Slika nije dostupna Zbog 'ČUDESNOG sastojka' u crnom vinu mogli bismo živjeti dulje

Ovo istraživanje je naručila Britanska agencija za javno zdravstvo, a proveli su ga stručnjaci s nekoliko sveučilišta i znanstvenih instituta u Velikoj Britaniji, SAD-u i Australiji.

Previše sjedenja loše se odražava na zdravlje što je znastveno utvrđeno proteklih godina. Britanci koji rade uredske poslove provode 75 posto radnog vremena sjedeći za stolom, objavili su stručnjaci u časopisu British Journal of Sports Medicine.

'Pozvala me u ured gdje me vrijeđala i omalovažavala, nakon čega sam se onesvijestila'

Slično kao i produžena razdoblja sjedenja, treba izbjegavati i duga razdoblja stajanja. Poslodavci bi mogli pomoći svojim zaposlenicima da uspiju postići da dva do četiri sata stoje ili se bave laganim fizičkim aktivnostima tako što će promijeniti odredbe o tome kako i kada ljudi mogu uzeti pauze tako da u njih mogu uključiti stajanje i kretanje. Jedan od prijedloga je da usvoje dizajn i tehnologiju stolova koji omogućuju da zaposlenici rade svoj posao stojeći.

"Sada postoje dokazi da je previše sjedenja povezano s dugoročno općenito lošijim zdravstvenim ishodima", uključujući loše stanje kostiju, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i određene vrste karcinoma, izjavio je dr. Sebastien Chastin sa Sveučilišta Caledonian u Glasgowu.

"Na temelju dokaza koje imamo, dva sata stajanja i kretanja s povećanjem na najmanje četiri sata čine se razumnom preporukom", kazao je on za Reuters. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook