Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljanje

'Pozvala me u ured gdje me vrijeđala i omalovažavala, nakon čega sam se onesvijestila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako zakonom zabranjeno, zlostavljanje na radnom mjestu itekako se događa.

Jeste li se i vi susreli s mobingom na radnom mjestu? Svoja iskustva pošaljite nam na moj.report@novatv.hr

Pročitajte i ovo Koronavirus - Iskustva preboljelih - 2 Dug oporavak Hrvatski liječnici otkrivaju raznolik popis posljedica korone, imaju ih čak i pacijenti s blažom kliničkom slikom Imate vijest, priču ili problem? Pišite nam hvala vam! Još bliže vama! U samo jednom kliku šaljite nam vijesti, priče i probleme, mi ćemo ih objaviti, ali i pokušati riješiti

Pozvali smo vas prije nekoliko dana da s nama podijelite priče o inače zakonom zabranjenom zlostavljanju na poslu. Iako zabranjeno, naravno, ne znači da se ne događa, a potvrda toga su i priče naših čitatelja.

'Ustala sam iz kreveta i krenula prema kupaonici. Ona je sjedila u kuhinji, pušila i pila moju kavu'

Svjedočanstva mobinga: Šef je radio takve prljave stvari ljudima da sam se zgrozila

'Ja nisam dijete koje ide u vrtić ili školu, koje će dozvoliti viku na sebe'

Javila nam se, među ostalim, gospođa zaposlena u maloj obiteljskoj firmi koja je, tvrdi, kao žrtva mobinga završila kod psihijatra.

'Obzirom da se u Hrvatskoj o mobingu jos uvijek šuti, mnogi se boje bilo što poduzeti', počela je svoju priču i dodala kako je na grupnim terapijama na koje je odlazila slušala probleme drugih i shvatila da se to ne događa samo njoj.

'Neću spomenuti ime firme, ali još uvijek, iako sam prilično hrabrija nositi se sa situacijom (nažalost još uvijek radim u istoj firmi), ima dana kad su emocije jako uzburkane. Mnogo je djelatnika prošlo kroz firmu i dalo otkaz, neki su čak na rubu fizičkog napada od strane mladog direktora bili prisiljeni dati otkaz. Nabrajati činjenice nema potrebe, ima ih prilično. No, kome se obratiti za pomoć i savjet za rješenje problema? Očito - nikome', napisala je naša čitateljica i dodala da je imala potrebu reagirati na ovaj način jer, kaže, 'još jedno pismo, još jedna osoba pa možda se i pokrene nešto u korist oštećenih.'.

Istome se sigurno nada i naša čitateljica koja je s mobingom suočena od strane neposredno nadređene osobe.

'Strahote na poslu sam počela doživljavati nakon što sam stekla visoki stupanj stručne spreme, te me, pretpostavljam od straha da istu ne bi svojim radom i trudom potisnula s položaja na kojem je (iako ja niti u jednom trenutku nisam ni pomislila na isto), neposredno nadređena počela svakodnevno maltretirati i šikanirati na radnom mjestu, okupivši oko sebe nekolicinu službenika', napisala nam je čitateljica, a onda nabrojala samo neke od radnji kojima je nadređena, tvrdi, uznemirava, šikanira i maltretira.

Evo što je napisala nakon što je jednog dana dobila upozorenje na neetično postupanje:

- Meni nadređena službenica zabranila mi je da s njom usmeno komuniciram. Dopuštena mi je samo pisana komunikacija, a što kasnije na moj usmeni telefonski i usmeni prigovor čelniku tijela opovrgava. Isključivo pisana komunikacija u znatnoj mjeri otežava kvalitetno obavljanje poslova i radnih zadataka , a što ide na štetu stranaka u ostvarivanju njihovih prava.

- Predmeti mi se daju u rad s velikim zakašnjenjem.

- Onemogućava mi se korištenje godišnjeg odmora pod uvjetima pod kojima to koriste drugi službenici; isti moram nekoliko dana unaprijed planirati i tražiti pismeno odobrenje, tako da se dogodi da nekada do zadnjeg trenutka ne znam da li će mi isti biti odobren. Također, kao ostali službenici tijela, u slučaju iznenadne potrebe za izostankom s posla, ne mogu se javiti da mi se taj dan vodi kao godišnji odmor.

- Ne prosljeđuju mi se upute za postupanje koje dostavlja nadležno ministarstvo i ne daju mi se propisi nužni za rad, tako da sam iste primorana tražiti iz drugih ureda, a naknadno me se proziva za greške nastale zbog toga, te se o istim redovito obaviještava čelnik tijela.

- Daje mi na zakonu neutemeljene upute za rad (pismeno), a zatim mene proziva da ja donosim nezakonita rješenja.

- Kada nadređena sa mnom komunicira, to je uvijek uz grube i povišene tonove, i bez ikakvog uvažavanja i doživljavanja onoga što imam za reći, a u svakom svom očitovanju (pisanom ili usmenom) moje osobno ponašanje karakterizira da je ispod prosjeka, navodi da ja iznosim neistine i prikazuje me kao problematičnu osobu.

- Neposredno nadređena me poziva u svoj ured gdje me vrijeđa i omalovažava, nakon čega sam se zbog doživljenog stresa onesvijestila i pomoć morala potražiti u OB , te nakon toga završila na bolovanju. Imam strah od dolaska na posao.

Podsjećamo još jednom da je mobing na radnom mjestu protuzakonit. Ako ste i sami žrtva zlostavljanja obratite se nadležnim institucijama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene