Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok je usamljenost prepoznata kao problem među starijim osobama, ne bi se smjela zanamarivati ni kada su u pitanju mladi.


Usamljenost je tiha pošast koja najviše pogađa mlade ljude, piše Guardian. Među mladim Britancima samoća je postala epidemija i u većoj su opasnosti da postanu njezine žrtve nego starije osobe.

Vezani članci Zahtjevi mladih Vladi - 1 Kako zadržati mlade u Hrvatskoj: "Svi pokušavamo više brinuti o egzistenciji..." Demografska slika RH je loša - 7 Pred nama je najizazovnija godina: Životni standard potonuo je za 10 posto, a ovi su podaci iznenadili i stručnjake

U Velikoj Britaniji samoća je postala vruća tema prošli mjesec, nakon objave podatka da je njihova prijestolnica među najusamljenijima u Europi. Početkom ove godine profesor John Caccioppo sa sveučilišta u Chicagu otkrio je da je usamljenost duplo lošija za zdravlje starijih osoba od pretilosti. Problem ovakvih studija je da se ne obaziru na usamljenost među mladima.

One na Facebooku otkrivaju sve o sebi!

Samoća je prepoznata kao problem među starijim osobama - postoje dnevni centri i dobrotvorne udruge koje im pomažu. A pažnja bi se jednako trebala usmjeriti i prema mladima jer usamljenost i mentalno zdravlje blisko su povezani - povećava se rizik od stresa, depresije, paranoje, tjeskobe, ovisnosti.

A što mladi ljudi mogu učiniti u brobi protiv samoće? Doktor Gant Blank sa sveučilišta Oxford kaže da društveni mediji i internet mogu biti bladogodat i problem. Korisni su kada nam omogućuju komunikaciju s udaljenim voljenima, ali ne i kada zamjenjuju komunikaciju licem u lice.

Tamna strana Fejsa: Statusi na Facebooku mogu otkriti tko je psihopat!

Dobro je istražiti uzroke usamljenosti - što osobu zaustavlja da ide vam i viđa ljude. Ako iz bilo kojeg razloga ne možete izlaziti van internet, istina, može donijeti utjehu.Telefonske lijenije za pomoć također, barem na kratko, mogu pomoći u rješevanju problema.

Na poslu se korisnim može pokazati priznanje poslodavcu što vas muči. Često se pokaže i da kolege pruže više potpore nego se to od njih očekivalo. Nedana istraživanja pokazala su da samoća ubija starije ljude. Obzirom da stanovništvo stari trebalo bi reducirati izoliranost prije nego bude prekasno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook