Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve manje novorođenih

Demografske muke Hrvatske: "Na upisima u prvi razred nekad smo imali 18-ero djece, a sada njih - devetero"

Aktualno Galerija Kalinovac - 1 Kalinovac - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kalinovac - 2 Kalinovac - 2 Foto: DNEVNIK.hr roda roda Foto: DNEVNIK.hr +0 Kalinovac - 3 Galerija 1/4 >>
Mladih je sve manje, poražavajuća je to demografska slika Hrvatske, u kojoj neki krajevi izumiru i brže od crnih prognoza. Takva je situacija i u Podravini.

Kalinovac je lijepa i jedna od razvijenijih podravskih općina, ali statistika je baš i ne mazi. Prošle godine 33 su osobe umrle i tek sedmero novorođenih, a mlade je teško zadržati. Magdalena planira otići čim završi fakultet.

"Zapošljavanje je jako teško. Pogotovo ja, studentica sam geologije, za zaposlenje trebam ići u Zagreb ili vjerojatno Koprivnicu, to bi mi bilo najbliže", kaže reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Mnogi su se, kaže, odselili u Njemačku. Ljubičine kćeri otišle su i dalje.

"Jedna je na Tajlandu, druga u Australiji, ali uvijek mislim možda će se vratiti iako su se dobro snašle", kaže Ljubica i dodaje kako su rekle da će se možda vratiti pod stare dane.

Općina vapi za mladima. Stipendira studente, ali se, kažu, malo tko vrati.

Pročitajte i ovo Roni Kert, Nevera Na Hvaru Rimčeva Nevera u službi promocije Hrvatske: "Ponosno držimo više od 20 svjetskih rekorda"

Daju poticaje i za kupnju i adaptaciju kuća, potporu za djecu, ali i besplatan vrtić. A u vrtiću je 55-ero djece i tu se najbolje vidi osipanje stanovništva.

"Pogotovo na upisima u prvom razredu, gdje smo imali prije po 18-ero djece, sad imamo devetero na upisu", kaže ravnateljica vrtića Ivana Biruš.

Dobro je ovdje za starije, kaže Stjepan.

"Nemate stanarine kao u Zagrebu. Jeftinije je živjeti u svojoj kući nego plaćati stan", kaže Stjepan i dodaje kako se tamo useljiva kuća može kupiti za 40.000 eura.

Pola sata dalje nalazi se općina s najboljom situacijom u Podravini - Peteranec. Umrla je 31 osoba, ali se rodilo 28 beba. Malena Katja popravlja ovogodišnju statistiku, a njezina majka Ivana kaže kako je život u maloj općini jeftiniji i kvalitetniji.

"Evo, moje dijete ima pet i pol mjeseci. Ona zasad jede sve iz našeg vrta, dok tipa oni koji su u gradu moraju kupovati u dućanima i placevima". Osim što je jeftinije, Ivana ističe da zna i što djetetu daje jesti.

Na ruku im ide što su sedam kilometara od Koprivnice, pa ima interesa i za nekretninama jer su jeftinije od onih u gradu.

"Veća je potražnja nego ponuda. Naša su poticajna sredstva 2500 do 5500 eura, ovisi o financijskom rangu i vrijednosti same nekretnine", rekao je Ivan Derdić, načelnik Općine Peteranec.

S takvim problemima muče se i drugi dijelovi Lijepe Naše.

Pročitajte i ovo Štrajk u pravosuđu se nastavlja - 2 najduži štrajk u Hrvatskoj Štrajkaši u pravosuđu ustrajni: "Mi smo spremni štrajkati do Božića"

"Najintenzivniju depopulaciju zabilježile su slavonske županije, među njima Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka, koja već desetljećima bilježi te negativne demografske trendove", kaže demografkinja Sanja Klempić Bogadi.

Na nacionalnoj razini pada udio obitelji. U ukupnom broju obitelji s djecom 52 % čine obitelji s jednim djetetom, 35 % s dvoje, 9,8 % s troje, gotovo 2 % s četvero i tek 0,7 % s petero i više djece.

Petar ima troje djece i kaže da nije sve u financijama.

"Imamo normalna primanja i uz sve kredite koje imamo navikli smo djecu da imamo normalno za ugodan živo, ništa ekstra. Ne idemo na more, nismo bili, ali nalazimo sadržaje tu u Podravini", kaže Petar.

Demografi pak kao papagaji već godinama ponavljaju koje su mjere neophodne.

"Institucionalna podrška roditeljima - znači vrtići, produženi boravak djece u školi i fleksibilno radno vrijeme roditelja, dok su se te novčane mjere pokazale kao nešto što i nije toliko učinkovito", rekla je Klempić Bogadi.

Važna je i stambena politika. Reporterka Dnevnika Nove TV Ministarstvo graditeljstva pitala je je li se smislilo što nakon APN-a. Kažu da još uvijek prikupljaju podatke i analiziraju. Za to vrijeme - Hrvatska izumire.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene