Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagoreni ručak, propuštene kave...

Zaboravljate sve više stvari? Jedna žena je otkrila kako si možete pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Multitasking doveo nas je do toga da zaboravljamo jako puno stvari.

Zbog današnjih potreba za multitaskingom počeli smo zaboravljati stvari, mnogo stvari. Tvrdi to Angela Mollard koja je za news.com.au napisala kako je za nju prvi znak da nešto nije u redu bio kada je počela miješati riječi donijeti i kupiti, odnosno na engleskom jeziku vrlo slične 'brought' i 'bought'.

Polako se počela bojati tih povremenih zamrzavanja uma i trenutaka u kojima nije bila sigurna koju riječ upotrijebiti. Zaboravljala je i druge stvar: otići na dogovorene kave s prijateljima, maknuti tjesteninu koja se kuha sa štednjaka jer bi provjeravala e-mail, pokupiti odjeću u kemijskoj čistionici.

Pročitajte i ovo Crv u mozgu Šokirani znanstvenici Ženi u mozgu pronašli živog crva! Markotić otkrila je li to moguće i u Hrvatskoj: "Ova vrsta ne, ali..." Crv u mozgu Prvi slučaj u povijesti U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti"

Sa sličnim problemima borile su se i njezin prijateljice. Što god je utjecalo na njezin nekad besprijekorno funkcionirajući mozak - zabrinjavalo ju je.

Posumanjala je i u Alzheimerovu bolest, ali racionalni dio njezinom mozga koji nije bio okupiran brojnim obavezama znao je da je nešto drugo u igri.

Zaključila je da u svoj mozak ubacuje previše informacija, te istovremeno pokušava obaviti dvadesetak različitih zadataka. Pomislila je da nije ni čudo što neke stvari iz mozgra jednostavno 'ispadnu'.

Činjenice o mozgu koje bi vas mogle iznenaditi

'Proširenje informacija u našem dobu dogodilo se tako brzo, tako svrhovito, da nas stavlja licem u lice s ograničenjima našeg uma', tvrdi profesor Michael Saling.

'Zato što koristimo uređaje koji imaju savršeno pamćenje, pojavilo se očekivanje da bismo i mi trebali imati savršeno pamćenje', dodaje. Istaknuo je da ljudi odjednom mogu obraditi najviše sedam stvari.

Kolapsi je ne čude

Obzirom na tu brojku, Mollard se ne čudi da je njezin mozak doživljavao kolapse. Za sebe kaže da je gospodarica multitaskinga s najmanje 10 otvorenih prozora u internet pretraživaču, koja istovremeno kuha večeru i nadzire pisanje domaćih zadaća, slaže rublje, čupa obrve...

Ne može se, kaže, sjetiti kada je zadnji put napravila neku stvar od početka do kraja. Ni djecu ne može zagrliti bez da ih barem podsjeti na nešto što moraju napraviti.

Što sve stres čini vašem tijelu?

Objasnila je da je zbog potrebe za mutitaskinogom život postao kraći, oštriji, brži. Primjerice trening u teretani svela je na 45 minuta, umjesto sat vremena.

Zapravo -  ovako je to bilo do prije mjesec dana. Posljednjih nekoliko tjedana, naime, pokušava obavljati jedan po jedan zadatak. Kada ide voziti bicikl mobitel ostavi kod kuće, isključi obavijesti kada mora pisati, a s djecom se druži bez da im daje upute za kasnije. I zbog ovakvog načina funkcioniranja osjeća ee dobro jer svaka stvar koju obavi čini se kompletnom na svoj način, a ne kao mali dio nečega drugog. A najbolji dio je da više ne zaboravlja stvari.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene