Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi slučaj u povijesti

U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti"

Crv u mozgu
Crv u mozgu Foto: ANU
Australski stručnjak za parazitologiju Mehrab Hossain sumnja da je žena postala slučajni domaćin nakon što je za kuhanje koristila biljke kontaminirane izmetom pitona i jajima parazita.

Prvi put u povijesti znanstvenici su pronašli živog crva od 8 centimetara u mozgu jedne Australke. Struktura nalik žici izvučena je iz oštećenog tkiva frontalnog režnja pacijentice rođene u Engleskoj tijekom operacije u Canberri prošle godine.

Crveni parazit tamo je mogao biti i do dva mjeseca, piše BBC.

Znanstvenici upozoravaju da taj slučaj ukazuje na povećanu opasnost od prijenosa bolesti i infekcija sa životinja na ljude.

"Svi u toj operacijskoj dvorani doživjeli su šok kada je kirurginja uzela pincetu da pokupi abnormalnost, a pokazalo se da je abnormalnost migoljavi, živi svjetlocrveni crv od 8 centimetara", rekla je Sanjaya Senanayake, infektivna liječnica u bolnici u Canberri.

"Čak i kada oduzmete faktor gađenja, ovo je nova infekcija nikad prije dokumentirana kod ljudi."

Čest kod pitona

Valjkasti crv Ophidascaris robertsi čest je kod pitona, neotrovnih zmija koje se nalaze u većem dijelu Australije.

Znanstvenici vjeruju da je žena najvjerojatnije pokupila valjkastog crva dok je skupljala vrstu autohtone trave pored jezera blizu mjesta gdje je živjela.

Pišući za časopis Emerging Infectious Diseases, Mehrab Hossain, australski stručnjak za parazitologiju, rekao je kako sumnja da je pacijentica postala "slučajni domaćin" nakon što je za kuhanje koristila biljke kontaminirane izmetom pitona i jajima parazita.

Uslijedilo je ono što su liječnici nazvali "neobična konstelacija simptoma" bolova u trbuhu, kašlja, noćnog znojenja i proljeva koji su eskalirali u sve veću zaboravnost i pogoršanje depresije.

Pacijentica je primljena u bolnicu krajem siječnja 2021. Skeniranje je kasnije otkrilo "atipičnu leziju unutar desnog frontalnog režnja mozga". Uzrok njezina stanja otkrio je tek kirurški nož tijekom biopsije u lipnju 2022. godine.

Dobro se oporavlja iako je ispisala medicinsku povijest. Naime, ovakav slučaj nikada ranije nije zabilježen.

Dr. Senanayake, koji je također izvanredni profesor medicine na Australskom nacionalnom sveučilištu (ANU), rekao je za BBC da je ovaj slučaj upozorenje.

Tim ANU-a izvještava da se u posljednjih 30 godina pojavilo 30 novih vrsta infekcija. Tri četvrtine su zoonoze - zarazne bolesti koje su sa životinja prešle na ljude.

"To se samo vidi kako ljudska populacija raste, mi se približavamo i zadiremo u životinjska staništa. To je problem koji stalno iznova vidimo, bilo da se radi o virusu nipah, koji je s divljih šišmiša prešao na domaće svinje, a zatim u ljude, bilo da se radi o koronavirusu poput SARS-a ili MERS-a".

"Iako koronavirus sada polako nestaje, jako je važno za epidemiologe... i vlade da osiguraju dobar nadzor nad zaraznim bolestima."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene