Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mitovi i istine

Koja je vjerojatnost da vam na glavu iz aviona padne - ljudski izmet?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnicima SAD-a to se često događa. Ili barem tako misle.

Telefonski pozivi s pitanjem 'Je li to palo iz aviona?' Federalnoj zrakoplovnoj upravi u SAD-u nisu nikakva novost. Pogotovo u vrijeme migracije ptica.

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion Ilustracija Boeingova avion kojemu su otpala vrata Drama u zraku Boeing u sve većim problemima: Avionu s više od stotinu putnika tijekom leta otpao dio krila

Skandal u avionu: Zabranili djevojčici (3) odlazak na wc

U svom izviješću, zrakoplovna uprava otkriva što se krije iza mitova koji tvrde da je ono smeđe, plavo i u oba slučaja smrdljivo što pada na glavu - ljudski izmet iz zrakoplova

Mit: Ljudski izmet iz zrakoplova izbacuje se vani u letu

Izmet iz sanitarnih čvorova u zrakoplovu čuva se u posebnim spremnicima koji se prazne - kada zrakoplov sleti. Proizvođači pažljivo brinu da ti spremnici budu dovoljno jaki i da se ne izliju u zraku. Ionako, tome se spremniku može pristupiti samo s vanjske strane zrakoplova, što dovodi i do riješenja sljedećeg mita...

Mit: Piloti mogu, pritiskom na gumb, za vrijeme leta istovariti spremnike s izmetom.

Piloti to ne mogu napraviti. Uostalom, poluga za istovar ne nalazi se u pilotskoj kabini, već s vanjske strane aviona, a dostupna je jedino zemaljskoj posadi. Kada avion sleti. 

Mit: 'Pogodilo me nešto smeđe. Smrdi. Znam da je ljudski izmet iz aviona.'

Iako iz bi ekipa iz Federalne zrakoplovne uprave zaista željela istražiti slučajeve pada ljudskog izmeta iz aviona, to im nikako ne polazi za rukom. Kada se jednom prime na posao provjere svih poziva koji su im upućeni s tom sumnjom, ispostavi se da izmet nije bio ljudski, već ptičji.

Mit: 'Pogodilo me nešto plavo. Smrdi. Znam da je ljudski izmet iz aviona.'

U nekim zrakoplovnim toaletima doista se rabi plava voda koja takvu boji ima zbog  kemikalija koje neutraliziraju miris ljudskog izmeta.  Ako je odvodna cijev na nekom mjestu probušena, postoji mogućnost da plava voda doista iscuri iz zrakoplova.

No, ako se to i dogodi, plava voda sigurno ne pada na tlo u obliku leda i nije ono što se među amerikancima zove 'Plavi led'. Istina je da se, s obzirom da komercijalni zrakoplovi lete na visinama gdje se temperatura spušta ispod nule, spremnici zamrzavaju i plava voda postaje plavi led. Ali, u slučaju da se taj led odlomi i padne na zemlju, prije nego što bi dodirnuo tlo (ili nečiju glavu), led bi se otopio i pretvorio u tisuće gotovo nevidljivih mikro kapljica. 

U vrijeme migracije ptica, događa se i zrenje voća na granama. A voće koje prođe probavni sustav jedne ptice, ne gubi svoju prvotnu boju. Ukoliko je plavo ušlo, plavo će i izaći. 

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene