Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bila prekomplicirana za svoje vrijeme

FOTO Pogledajte rusku leteću podmornicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još 1934. godine Rusi su razmišljali o bizarnim vojnim tehnologijama, a jedna takva bila je i leteća podmornica.

Boris Ušakov, student Mornaričke škole inženjerstva u Rusiji spomenute je godine napravio je 3D model neobičnog vojnog hibrida između podvodnog plovila i zrakoplova. Godine 1936. projekt je odobrio poseban vijeće stručnjaka, koji su ga smatrali dostojnim daljnje realizacije. Sam Ušakov je na tom projektu radio 1937. i 1938. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Projekt je nazvan "leteća podmornica", a kako mu ime govori, radilo se o stroju koji je mogao ploviti pod morem, ali i letjeti zrakom. Nakon mnogih preinaka, njegova konačna verzija bio je metalni zrakoplov maksimalne brzine letenja od 185 kmh te przinom podvodne plovidbe od 3 ččvora.

Njegova glavna zamišljena zadaća bila bi napad na brodove, prvo izviđanjem iz zraka, a nakon toga urnom pod more i korištenjem torpeda za njihovo potapanje, prenosi English Russia. Bio bi učinkovit i protiv morskih mina, koje bi letenjem mogao lako izbjeći.

Ipak, projekt je 1938. godine otkazan zbog njegove kompleksnosti i nerealistične realizacije. Ušakov je leteću podmornicu zamislio tako da ima šest modula: tri za motore zrakoplova, jedan za posadu, jedan za ekumulatorsku bateriju i jedan za električni motor podmornice.

Oplata je zamišljena tako da bude debljine 6 milimetara i napravljena od duraluminija, a trup promjera 1,4 metra. Pilotska kabina bi tijekom plovidbe pod morem bila ispunjena vodom, a instrumenti bi bili u vodonepropusnom odjeljku. Motori bi imali posebne štitnike za sprječavanje štete od vodenog pritiska pod vodom.

Hrđanje bi se spriječilo posebnom bojom, a torpeda su zamišljena tako da bi bila postavljena ispod krila. U naoružanje bi ulazile i dvije strojnice za borbu u zraku protiv drugih zrakoplova.

Karakteristike leteće podmornice:

Maksimalna težina pri polijetanju: 15.000 kg

Maksimalna brzina u zraku: 185 kmh

Maksimalan domet leta: 800 kilometara

Plafon leta: 2.500 metara

Maksimalna brzina plovidbe: 3 čvora

Maksimalna dubina zaranjanja: 45 metara

Maksimalan domet tijekom urona: 5 do šest nautičkih milja

maksimalno vrijeme pod vodom: 48 sati

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene