Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 načina

Ovako MOŽETE uštedjeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponekad ne obraćamo pažnju na baš svaku lipu koju potrošimo, stoga oni koji još imaju prostora za uštedu mogu provjeriti gdje im sve možda 'curi' novac.

1. Vodite brigu o potrošnji

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 financijska osobnost Štediša, rasipnik ili kockar: Otkrijte koji ste od ovih 7 tipova i što to znači Gorivo kod susjeda jeftinije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Cijene benzina Usporedili smo cijene goriva u Hrvatskoj s onima u inozemstvu: Evo gdje se u susjedstvu isplati točiti gorivo

Ne možete uštedjeti novac ako ne znate ni koliko trošite. Prije nego počnete štedjeti, uzmite tjedan dana tijekom kojih ćete motriti na što trošite svaku lipu. Krajem tjedna imat ćete prilično dobar uvid u troškove koje možete 'rezati'. Npr. možda ćete željeti promijeniti banku koja vam je bliža ili ima više bankomata, ukoliko novac podižete iz bankomata koji ne pripadaju vašoj banci pa stoga plaćate i naknadu za korištenje tih uređaja, piše Yahoo News.

2. Prodajte ono što vam ne treba

Najbrži način na koji možete doći do gotovine jest da prodate stvari koje vam više ne trebaju. Prodajte stare knjige ili mobitel koji više ne koristite.

>> Osam načina da u mirovinu odete bogati!

3. Postavljajte pitanja svom partneru

Ukoliko ste u ozbiljnoj vezi prije nego se vjenčate ili počnete živjeti zajedno, saznajte sve financijske detalje svog partnera. Koliko zarađuje? Ima li duga, koliko duga? Planirate li podijeliti troškove kada počnete živjeti pod istim krovom?

4. Ne dirajte životno osiguranje

Ukoliko ste sklopili policu životnog osiguranja i želite je razvrgnuti izgubit ćete novac. Osiguranje će vam zbog prijevremenog raskidanja ugovora naplatiti penalizaciju i dobit ćete manje nego ste uplatili.

5. Zatražite oprost od banke

Dogovorite sastanak s bankarom i restrukturirajte dugove. Ugovori nisu upisani u kamen i mogu se izmijeniti. Ako imate 'čistu' prošlost, možda nećete morati platiti kamate za zakašnjelo plaćanje rate kredita ako tako unaprijed dogovorite s bankarom.

6. Investirajte

Ako mislite da je pogrešno vrijeme za ulaganje svog teško zarađenog novca, ponovno razmislite. Neke dionice sada se prodaju po nižim cijenama, ali vrijednost će im rasti, pa tako i vaša dobit. Što manje platite, manji je rizik da ćete izgubiti mnogo novca, a profit bi mogao biti ogroman.

7. Ne radite glupe greške

Kašnjenje u otplati kredita te prekoračenje dozvoljenog minusa, osim što ruše vaš osobni kreditni rejting lako se mogu izbjeći. Stavite trajni nalog za otplatu kredita, vodite računa svaki dan o tome koliko ste potrošili i koliko vam je ostalo na računu i nikada nećete morati platiti zatezne kamate.

8. Budite specifični

Umjesto da sami sebi obećate da ćete trošiti manje novca općenito, razmislite dobro na što ćete konkretno manje trošiti. Npr. jest ćete kod kuće, umjesto vani, ispisati ćete se iz teretane, ako ne idete u nju često...

9. Osigurajte se

Možda je financijski primamljivo ne plaćati zdravstveno osiguranje ako kod liječnika idete svega nekoliko puta godišnje ili manje, ali nedavna studija sa Harvarda otkrila je kako se gotovo pola bankrota zabilježeno među obiteljima dogodilo zbog velikih zdravstvenih troškova. Uz cijene u zdravstvu, sigurnije je svaki mjesec izdvojiti za osiguranje, nego nakon nezgode završiti s računom od nekoliko tisuća ili nekoliko desetaka tisuća kuna.

10. Smanjite potrošnju električne energije

Velik dio kućanstava može uštedjeti i do 30 posto novca koje troše na račune za električnu energiju svaki mjesec. Zamijenite obične žarulje štednima, prilikom kupnje perilice za rublje, izaberite one koje štede najviše energije, isključite uređaje kada ih ne koristite... I ove male promjene mogle bi učiniti razliku u vašim budžetima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene