Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVAKA IGRA IMA PRAVILA

….a igre na sreću imaju ih 10!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je, više nego ikada, važno isticati činjenicu da je zabava jedini ispravan motiv za uključivanje u igre na sreću te da u svakom obliku zabave postoje rizici kojih trebamo biti svjesni, a kako bismo spriječili ili barem smanjili moguće negativne posljedice.

 Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti (od 15. studenog do 15. prosinca), s ciljem edukacije šire javnosti o potencijalnim rizicima koje donose igre na sreću, Hrvatska Lutrija je pripremila novu kampanju pod nazivom „Previše je previše“. Ista predstavlja pravila odgovornog igranja i ističe njihovu važnost - za sve igre postoje pravila pa tako i za igre na sreću. Jer, stvari su vrlo jednostavne kada znamo pravila i kad ih se pridržavamo.

Priređivanje igara na sreću ima pozitivne i negativne aspekte – s jedne strane osigurava prihode za državni proračun, zapošljavanja i financiranja društveno korisnih djelatnosti. No, s druge strane pridonosi zdravstvenim, socijalnim i financijskim rizicima zbog razvoja ovisnosti. Hrvatska Lutrija je financirala elaborat koji analizira ekonomske i društvene troškove ovisnosti o kockanju u RH, a koji je proveo interdisciplinarni tim znanstvenika u području društvenih znanosti - izv. prof. dr. sc. Neven Ricijaš, prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić, doc. dr. sc. Tomislav Globan i doc. dr. sc. Lucija Rogić Dumančić.

Rezultati pokazuju kako ukupni ekonomski i društveni troškovi kockanja u Hrvatskoj iznose između 34 % i 77 % godišnjih prihoda proračuna odnosno oko 500 milijuna kuna prema strožem kriteriju te 1,1 milijardi kuna prema originalnom kriteriju prevalencije ovisnosti. Uzmemo li u obzir da su prihodi od igara na sreću u 2019. godini iznosili cca 1,5 milijardi kuna, evidentno je da su troškovi prisutni u obujmu kojeg se ne smije zanemariti. Ovi podaci su važni prije svega za regulatora, ali i za sve priređivače igara kako bi osvijestili važnost politike odgovornog priređivanja igara na sreću, a koja Hrvatsku Lutriju izdvaja od ostalih priređivača. Posvećenost Hrvatske Lutrije društveno odgovornom poslovanju i odgovornom priređivanju igara na sreću, ovih je dana i službeno potvrđena nagradom Indeks DOP-a u kategoriji Javna poduzeća.

„Posebno smo ponosni na osvojenu nagradu Indeks DOP-a, najveće priznanje za društveno odgovorno poslovanje, iz više razloga. Osim što potvrđuje vodeću poziciju Hrvatske Lutrije i izdvaja je u odnosu na konkurente, nagrada odaje priznanje za naš dosadašnji rad i potvrđuje da smo na dobrom putu ispunjenja cilja koji smo si zadali i kojemu stremimo, a to je: Sretnija i razigranija Hrvatska“ izjavio je Mario Musa, predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije i dodao: „Koristim priliku zahvaliti svim našim igračima jer prepoznaju razliku i biraju igre Hrvatske Lutrije, svjesni da time zajedno doprinosimo boljitku našeg društva.“

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene