Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa nije zadano

OSAM stvari koje nas čine PAMETNIJIMA!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inteligencija nije fiksna, objasnila je stručnjakinja za učenje Annie Murphy Paul. Na našu pamet, smatra ona, snažno utječe aktualna situacija, a to je nešto što možemo kontrolirati.

Koliko smo pametni nije 'upisano u kamen', otkriva stručnjakinja za učenje Annie Murphy Paul. Dodaje da je inteligencija mnogo kompleksnija nego se smatralo te je otkrila osam načina na koji kontekst našeg života utječe na našu inteligenciju i pamet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Inteligencija između 123 i 129 Pametniji su sretniji Slika nije dostupna Pokazala istraživanja Pet stvari za koje nećete vjerovati da vas čine - glupljima!

1. Situacije nas mogu opametiti

Zbog situacija ljudi dolaze do iskustva koja ih 'opamete'. Pod situacijama u okvirima inteligencije računa se i pod koliko se stresa nalaze, koliko spavaju i vježbaju te pozornost i motivacija koju uspiju postići, piše Inc.com.

2. Uvjerenja nas čine pametnijima

Psihologinja sa Stanforda Carol Dweck razlikuje dva tipa razmišljanja: vjerovanje da je sposobnost fiksna i da se ne mijenja te uvjerenje da se sposobnosti mogu razvijati kroz učenje i praksu. Ova su uvjerenja važna jer mogu utjecati kako razmišljamo o vlastitim sposobnostima, kako percipiramo svijet oko sebe i kako se ponašamo kada smo suočeni s izazovima ili nedaćama.

>> Hrvatska pamet osvojila svijet!

3. Stručnost nas čini pametnijima

Da bi se razvila stručnost, potrebno je mnogo vremena, ali nikada nije prerano ili prekasno da bi se ono počelo razvijati.

4. Pozornost nas čini pametnijima

Postoji 'usko grlo' procesuiranja informacija u mozgu, zbog čega smo spriječeni pažnju usmjeriti na dvije stvari u isto vrijeme. Stanje fokusirane pažnje je veoma važna unutrašnja situacija koja mora biti njegovana kako bi naša inteligencija najviše došla do izražaja.

5. Emocije nas čine pametnijima

Kada smo u pozitivnom raspoloženju, razmišljamo u širim okvirima i kreativnije. Kada se osjećamo anksiozno, taj osjećaj oduzima podosta kapaciteta naše memorije koja nam je potrebna da bi rješavali probleme, zbog čega postajemo manje pametni.

6. Tehnologija nas čini pametnijima

Tehnološke naprave kojima se često koristimo čine nas glupljima, ali kako bi nas činili pametnijima moramo razumjeti kako da iskoristimo njihovu prednost te gadgete odložiti kada ih ne trebamo.

7. Naša nas tijela čine pametnijima

Sve stvari zbog kojih naše srce radi bolje - ispravna prehrana, dovoljno sna, redovita vježba, umjereni stres - razlog su zbog kojeg i mozak radi bolje.

8. Veze nas čine pametnijima

Ako imate partnera vjerojatno je da je jedan od vas dominantniji i da podsjeća onog drugog kada treba odvesti auto na tehnički pregled, čestitati prijateljima rođendan... To se zove transaktivna memorija i tek je jedan od načina na koji nas veze s drugima čine pametnijima nego što bi to bili da smo sami. Osjećaj pripadnosti je važan radi mogućnosti punog izražavanja naših sposobnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene