Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Kome više vjerujete? Mesiću ili Karamarku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik tvrdi da nije dostavio Tuđmanove transkripte Haaškom sudu.

OSTAVITE VAŠE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU, TWITTERU i BLOG.hr-u, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI I U DNEVNIKU NOVE TV U 19:15.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Što mislite o odluci Angeline Jolie? Slika nije dostupna 'SDP i HNS imaju program blizak mome'

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je da ni on, niti njegov Ured nikad nisu izravno dostavili neki od tzv. Tuđmanovih transkripata Haaškom sudu te da je originalni zvučni zapis Brijunskog sastanka pronašla u podrumskom Arhivu Protuobavještajna agencija, čiji je ravnatelj bio Tomislav Karamarko, izuzela ga i utvrdila njegovu autentičnost, nakon čega je taj zapis predan Haaškom sudu.

>> Kosor: Zbog tvrdnji Mesića razgovarala sam s Karamarkom i zatražila izvještaj

>> Mesić: Ključan dokaz Haagu predao je Karamarko

'Želim, zbog prava javnosti da sazna i da zna, kazati sljedeće: tzv. Brijunski transkript uopće nije dokaz, kao što tvrde neupućeni ili zlonamjerni. Dokaz je originalni zvučni zapis toga famoznog sastanka. Taj je zapis, zajedno sa skraćenim video zapisom, Protuobavještajna agencija (POA) čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko pronašla je u podrumskome Arhivu što sam ga već spominjao. Izuzela ga je, te nakon što je utvrdila njegovu autentičnost, taj je zapis predan Haaškom sudu', naveo je Mesić.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko demantirao je izjave bivšeg predsjednika Stjepana Mesića o tome da je na čelu POA-e predao Haagu snimke brijunskog sastanka.

Navodi da brijunski transkripti nisu korišteni u Haaškom procesu su neistina jer imamo dokaz da je taj transkript upotrebljen u postupku protiv Slobodana Miloševića i to od strane obrane. Iščitavajući presudu generalima vidi se da je korišten i tamo. Dakle, tvrdnja da nije brijunski transkript korišten kao dokaz otpada', kazao je ministar unutarnjih poslova te nastavio.

'Druga stvar koja se veže za mene, a netočna je ta da je Haagu dostavljen audio materijal brijunskog sastanka te da ga je posjedovala POA 2004. godine i proslijedila ga Haagu. To nije istina!', tvrdi Karamarko.

Ministar tvrdi da je nakon prjiave odvjetničkog tima generala,POA dobila zadaću i pokušala utvrditi vjerodostojnost dokumenata. 'To je bio sav naš doticaj s tim dokumentom, i to u travnju 2005. godine. Nakon što je dovršena ekspertzia dokumenti su proslijeđeni DORH-u. POA nikad nije surađivala s Haagom niti je taj dokument niti bilo koji drugi dokument proslijedila Haagu', kazao je Karamarko nazivajući optužbe predsjednika Mesića nespretnim i zlonamjernim konstrukcijama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene