Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Je li produljenje roka otplate trebalo biti ponuđeno svima, a ne samo korisnicima u švicarskim francima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je s predstavnicima osam banaka potpisala Memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita, kojim se dužnicima s poteškoćama u vraćanju kredita zbog jačanja švicarskog franka, omogućuje produljenje roka otplate, uz minimalne dodatne troškove.

Vlada i banke potpisale su Memorandum sa zajedničkom željom da pomognu građanima u poteškoćama koji zbog jačanja franka osjećaju tjeskobu i strah, rekla je Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krediti u 'švicarcima' Lalovac razočaran nevoljkošću banaka: 'U šest mjeseci ponudile su samo neke opće floskule' Slika nije dostupna Prijete deložacije Evo još jednog mogućeg rješenja krize sa švicarcima

Prema tekstu Memoranduma, banke će u naredne dvije godine osigurati produljenje rokova otplate stambenih kredita tako da se iznos anuiteta prilagodi platežnoj sposobnosti korisnika, s tim da rok otplate može biti najviše 40 godina odnosno do 75 godine života dužnika.

Banke se obvezuju i na skraćenje rokova otplate stambenih kredita kojima je prethodno izvršeno produljenje roka otplate uzrokovano rekordnim jačanjem švicarskog franka u odnosu na kunu, ako to korisnici kredita naknadno zatraže, u okviru njihove platežne sposobnosti.

Banke će izmjene ugovorenih uvjeta stambenih kredita vezanih uz švicarski franak obavljati bez naknade, dok će javni bilježnici za potvrdu (solemnizaciju) dodatka ugovora o kreditu trebali zaračunavati višestruko nižu naknadu od uobičajene.

Švicarski franak je na povijesno najvišim razinama u odnosu na kunu. Na danas vrijedećoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke srednji tečaj franka iznosi 6,158 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene