Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od matičnih stanica

Znanstvenici uzgojili ljudsko srčano tkivo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa na sveučilištu u Pittsburgu uzgojila je u laboratoriju srčano tkivo od induciranih pluripotentnih matičnih stanica (iPS) i time ostvarili napredak u pokušaju stvaranja organa za transplantaciju, objavjeno je u časopisu Nature Communications.

Stanice iPS su zrele stanice reprogramirane kako bi došle u gotovo embrionsko sranje, iz kojega mogu biti potaknute na razvoj bilo koje vrste stanice tijela.

Pročitajte i ovo Rekordan broj periski Fantastična vijest Izvanredno otkriće! U cijelom Mediteranu ih nema niti 10, a kod Poreča su ih pronašli čak 68 Slika nije dostupna Otkriće u Scienceu Iz matičnih stanica proizveli jajašce, stvoren zdrav miš

>> Revolucija u kreiranju matičnih stanica?!

Tako stvorene stanice pokrivaju strukturu srca glodavca, koje je prije toga lišeno svih stanica, objavili su znanstvenici. Ta struktura predstavlja jednu vrstu građe tromog tkiva na koje se nadovezuju stanice kako bi rasle.

Postavljene u tu strukturu u tri dimenzije, stanice se razvijaju i stvaraju srčani mišić i nakon dvadeset dana prokrvljivanja, rekonstruirani organ počinje kucati ritmom od 40 do 50 otkucaja u minuti.

Supotpisnik članka Lei Yang priznaje da su znanstvenici 'još daleko od stvaranja cijelog ljudskog srca'. Još treba pronaći način postizanja dovoljno jakih kontrakcija za učinkovito pumpanje krvi i za izgradnju prirodnog električnog stimulatora srca koji bi dobro sinkronizirao otkucaje.

'Ipak donosimo novi izvor stanica MCP koje su nastale iz iPS za budućnost izgradnje srčanog tkiva', naglasio je znanstvenik.

On se nada da će to istraživanje pridonijeti u budućnosti u zamjeni dijela tkiva ošećenog u srčanom udaru, a jednom u zamjeni cijelog organa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene