Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski su znanstvenici pronašli 'siguran i jednostavan način' za kreiranje matičnih stanica, otkriće koje bi moglo uvelike pomaknuti granice razvoja tzv. terapeutskog kloniranja kod generiranja tkiva i organa za liječenje bolesti.


Način na koji su kineski znanstvenici razvili novu metodu zahtijeva poznavanje psihologije i biologije, ali dovoljno je reći da se radi o manipulaciji određenih molekula - onih manjih, da budemo precizni.

Vezani članci Oscar Saxelby-Lee (Foto: Facebook) Skoro 5000 ljudi čekalo na kiši kako bi provjerili mogu li biti donori dječaku Foto: Zaklada Ana Rukavina Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Hrvatski registar u Zagrebu

'Male molekule imaju prednosti jer mogu biti propusne stanice, isplativije su, a može ih se lakše sintetizirati, očuvati i standardizirati', napisali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Scienece, a piše Global Post.

Korištenjem nove metode znanstvenici su uspjeli proizvesti nekoliko zdravih miševa.

Vjeruju da će im rezultati pomoći u stvaranju 'funkcionalno poželjnih staničnih vrsta' za stvaranje organa i tkiva kod ljudi, koristeći lijekove radije nego genetsku manipulaciju.

>> Iz matičnih stanica proizveli jajašce, stvoren zdrav miš

Ovog tjedna, japanska je vlada odobrila prvo ispitivanje matičnih stanica koje uključuje stanice samog pacijenta. Tijekom ispitivanja znanstvenici će pokušati izliječiti sjepoću tako što će zdrave stanice pokušati proizvesti iz pacijentove kože. 

Takav se način uvelike razlikuje od uzimanja stanica iz embrija što je postupak koji je još uvijek sporan diljem svijeta. 

Japansko je istraživanje objavljeno u časopisu Cell.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook