Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idući na redu ljudi?

Znanstvenici štakorima podarili pogled Terminatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Laboratorijski štakori su u novom eksperimentu znanstvenika dobili mogućnost gledanja u infracrvenom spektru.

Istraživači sa Sveučilišta Duke napravili su neuroprotezu koja je testirana na štakorima i koja im je omogućila da vide infracrveni spektar, povrh normalnog spektra boja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odvratni prizori Rijeka izbacuje tisuće mrtvih štakora na plažu, a gradić se guši u smradu njihova raspadanja: "Svakog mrtvog na cesti pojela su još tri štakora" Ilustracija Nakon turista Horde štakora napadaju Koloseum, u gradu ih ima više od sedam milijuna: ''Situacija je nepodnošljiva''

>> Nikad ne biste pogodili tko ugrožava njihove živote

Štakorima su ugradili sićušne elektrode u mozak i povezali ih s infracrvenim senzorom na njihovom čelu, a pokus se sastojao u tome da štakori posjete 'nagradne' komore svaki put kad se upale žarulje koje emitiraju infracrveno svijetlo, prenosi popsci.com.

Isprva su ti kiborg-štakori na paljenje infracrvenog svijetla reagirali tako da su počešali lice, što je bio znak da njihovi neuroni obavljaju svoju funkciju uobičajeno te da interpretiraju električne signale iz elektroda.

Uređaji koji vide bilo kakvu fizičku energiju

Nakon mjesec dana učenja, štakori su reagirali na infracrveno svijetlo kao znak da mogu ući u 'nagradne' komore.

U izvješću za medije, znanstvenici su istaknuli kako bi u budućnosti njihova neuroproteza mogla biti razvijena tako da životinjama i ljudima proširi senzore vida i na infracrveni spektar, odnosno elektromagnetski spektar ili čak i sama elektromagnetska polja.

'Mogli bismo napraviti uređaje koji su osjetljivi na bilo kakvu fizičku energiju. To mogu biti magnetska polja, radio valovi i ultrazvuk', rekao je voditelj projekta, Miguel Nicolelis.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene