Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Google bi već ovog tjedna mogao početi s naplaćivanjem pristupa određenim specijaliziranim kanalima na YouTubeu, a cijena mjesečne pretplate iznosit će 1,99 dolara


Već neko vrijeme internetom kruže glasine kako će Google početi s naplaćivanjem određenog sadržaja na YouTubeu, a prema posljednjim informacijama, to možemo očekivati već tijekom ovog tjedna.

Vezani članci Slika nije dostupna Google će blokirati poznate glazbenike: Evo koga više NEĆETE gledati na YouTubeu! Slika nije dostupna Radujte se filmofili: Chromecast stiže u Europu!

Naravno, korisnici ovog online video servisa ne trebaju strahovati kako će morati početi plaćati za gledanje brojnih spotova i ostalih videozapisa u kojima su do sada uživali na YouTubeu, no kako prenose na The Registeru, počet će s naplaćivanjem pristupa nekim specijaliziranim kanalima na ovom servisu.

Youtube postavio NAJVEĆI rekord: Više od milijardu korisnika mjesečno

Google već mjesecima priprema sustav naplate za YouTube, a testni period naplaćivanja sadržaja trebao bi uključivati oko 50 kanala za koje bi korisnici mjesečno plaćali 1,99 dolara (prijašnje glasine govorile su o mjesečnoj pretplati između 1 i 5 dolara), s tim da bi 45 posto prihoda od pretplate išlo Googleu, a ostatak autorima tih kanala. Na ovoj stranici napominju kako je to veća cifra u odnosu na neke mobilne trgovine aplikacijama jer Apple i Google uzimaju 30 posto novca od prodaje aplikacija u njihovim online trgovinama App Store i Google Play.

Trenutno još nema nikakvih informacija o vrstama kanala na YouTubeu kojima će se pristup početi naplaćivati, no sigurno je da će to biti neki zanimljiv sadržaj jer su korisnici do sada na ovom Googleovom servisu navikli besplatno gledati videozapise, a ako ekipa iz Google želi da počnu plaćati pristup YouTubeu, morat će pružiti neki zaista odličan sadržaj kako bi korisnike nagovorili da ono što je do sada bilo besplatno, u budućnosti počnu plaćati.

Tijekom godina YouTube se postupno mijenjao od servisa na kojem su videozapise objavljivali samo korisnici do servisa na kojem danas velika većina filmskih studija, sportskih klubova, glazbenika, TV mreža i drugih organizacija imaju vlastite kanale putem kojih komuniciraju s korisnicima i omogućuju im pristup sadržaju, a broj samih korisnika premašio je milijardu mjesečno.

Korisnici u šoku: Google 'gasi' YouTube!

Inače, Google je tijekom 2012. godine od oglašavanja na YouTubeu zaradio 1,3 milijarde dolara, a početak naplate sadržaja samo je još jedan korak u povećanju izvora prihoda od YouTubea te u ovoj kompaniji vjeruju da će se u budućnosti sve više specijaliziranog sadržaja naplaćivati jer će dio korisnika plaćati novac za sadržaj (npr. sport, glazba, kuhanje i slično) koji ih zaista zanima.

Što vi mislite o ovom Googleovom potezu? Biste li i vi platili desetak kuna mjesečno kako bi imali pristup sadržaju koji vas zanima? 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook