Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pametni oklop

Vojnici će imati 'nadljudsku snagu': Američka vojska razvija Iron Mana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već za tri godine američki bi vojnici mogli koristiti pametne oklope koji će im omogućiti 'nadljudsku snagu' i koji će imati ugrađene brojne napredne tehnologije i oružje.

Američka vojska pozvala je tehnološke kompanije, znanstvenike i sveučilišta da im pomognu u razvoju 'revolucionarnog pametnog oklopa' koji će njihovim vojnicima dati 'nadljudsku snagu'. Na BBC-u kažu da Amerikanci već testiraju neke vrste oklopa koje omogućavaju nošenje veće količine tereta na veće udaljenosti, ali oni ga žele dodatno unaprijediti u stilu Iron Mana.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Ovakvo Iron Man odijelo nazvano je Talos (Tactical Assault Light Operator Suit) i imat će tzv. exoskeleton oklop na rukama i nogama koji će biti hidraulički pokretan kako bi se povećala snaga te brojne slojeve pametnih materijala opremljenih sa senzorima (pratit će otkucaje srca, temperaturiu tijela i slično), mrežnom opremom i nosivom tehnologijom sličnoj Googleovim naočalama – samo će takve naočale biti prilagođene korištenju u vojsci.

Iron Man trijumfirao na kino blagajnama: Zaradio 175 mil. dolara!

Karl Borjes, znanstveni savjetnik američke vojske rekao je kako će njihovo borbeno Iron Man odijelo, osim exoskeletona i naprednih tehnologija, imati integrirano i oružje, ali još nije poznato na koji će način i koje oružje biti ugrađeno u njega.

Dodao je i kako vojna industrija ne može sama razviti ovako složen oklop te su zbog toga pozvali i privatne tehnološke kompanije i znanstvenike sa sveučilišta da im pomognu u njegovom razvoju pa bi tako u dizajnu ovog oklopa trebali sudjelovati znanstvenici s Massachusetts Institutea of Technology (MIT).

Na MIT-u trenutno razvijaju tzv. tekući oklop koji se, pod utjecajem magnetskog polja ili električne energije može pretvoriti u čvrsti oklop. 'To zvuči upravo poput Iron Mana', komentirao je profesor s MIT-a Gareth McKinley, a iako nam se čini da su ovakve stvari dio neke malo dalje budućnosti, Amerikanci vjeruju da će njihovi vojnici već za tri godine koristiti Talos odjela.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene