Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Transformacija ružne gusjenice u prekrasnog leptira jedna je od šokirajućih činjenica prirode, koja se nerjetko koristi kako bi se djecu zainteresiralo za biologiju i znanost općenito.


Što se događa unutar čahure u koju se pretvara gusjenica tijekom perioda transformacije u leptira. Dosad su znanstvenici morali rezati čahuru i ubiti pritom organizam unutra, kako bi zadovoljili svoju znatiželju, u ime znanosti. Sve što bi dobili tim činom, zapravo je samo jedan trenutak u razvoju čahure.

Vezani članci Prije i poslije Korona ih nije obeshrabrila, pohvalile se posljedicama tjelovježbe i zdrave prehrane Adele Otkrivena tajna Adeleine šokantne transformacije? Evo kako je pjevačica izgubila više od 40 kila

>> FOTO: Najveći europski noćni leptir

No, nedavni uspjesi u tehnologiji 3D skeniranja, omogućili su znanstvenicima promatranje čitave transformacije iz gusjenice u leptira, bez žrtava i bez intruzivnih metoda.

Tehnika kojom je to moguće učiniti nazvana je mikro-CT i njome rentgenske zrake snimaju objekt na način da ga se može prikazati kao 3D virtualni model, prenosi National Geographic.

Insekti mogu tolerirati visoke doze radijacije pa u tom procesu ne doživljavaju nikakve nuspojave. Znanstvenici na kraju ipak tvrde kako nova metoda nije dramatično promijenila način na koji doživljavamo metamorfozu gusjenice, ali će poslužiti kao vrlo dobar slikovni prikaz u udžbenicima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook