Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bit će najveći na svijetu

VIDEO Počela izgradnja teleskopa za 22. stoljeće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U čileanskoj pustinji započela je izgradnja najvećeg optičkog teleskopa na svijetu, koji će pomoći u otkrivanju porijekla svemira, priopćio je u petak Europski južni opservatorij (ESO).

"Izgradnjom tog teleskopa (European Extremely Large Telescope - E-ELT) želimo napraviti teleskop za 22. stoljeće", izjavio je predstavnik ESO-a Fernando Comeron i dodao da će gradnja trajati najmanje deset godina te da će teleskop biti u funkciji dvije godine kasnije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najobilnije kiše u posljednjih 80 godina Desetine mrtvih i nestalih u kataklizmičkim poplavama koje su pogodile i pustinju Atakamu Slika nije dostupna Od sljedeće godine VIDEO Ovo je novi način pretraživanja svemira

U prvoj etapi gradnje potrebno je poravnati 5.000 kubičnih metara stijena na vrhu brda Armasonez u čileanskoj pustinji Atakami. To će biti platforma za teleskop koji će biti u obliku oka s ogromnim ogledalom promjera od 39 metara.

VIDEO Ovo je novi način pretraživanja svemira

Stručnjaci ocjenjuju da će novi optički teleskop pružiti informacije o porijeklu kemijskih elemenata i crnih rupa, i prije svega o postojanju izvanzemaljskog života, prenosi Wired.

Teleskop gradi ESO, međunarodna istraživačka organizacija koja se bavi astronomijom. Novi teleskop će koštati 1,4 milijardi dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene