Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pametan' nož

VIDEO Ovo je iKnife - kirurški skalpel koji prepoznaje kancerogeno tkivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim stručnjaka sa Sveučilišta Imperial u Londonu, napravio je pametan kirurški skalpel i nazvao ga - kako drugačije nego - iKnife.

Kako bi izbjegli uobičajene opasnosti koje se događaju nakon operacija tumora, nakon kojih uvijek postoji mogućnost da je dio malignog tumora ostao u tijelu pacijenta, tim stručnjaka sa Sveučilišta Imperial u Londonu napravio je 'pametan' kirurški skalpel, koji je sposoban prepoznati tkivo koje reže i kirurgu dati do znanja radi li se o zdravom tkivu ili tumoru.

Pročitajte i ovo Vesna Ramljak Blokada lijekova Onkološki bolesnici najveće su žrtve lošeg sustava: "Oni su u strahu i kad znaju da će dobiti lijekove. Sad su emocije prenapregnute" Bolja prevencija, manje oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Krajnje vrijeme da se nešto poduzme Sve više oboljelih od raka pluća, a država još nije uvela preventivni program

>> VIDEO Pogledajte kako će hrvatski neurokirurzi operirati pomoću ROBOTA!

Rezultat rada tog tima objavljen je u žurnalu Science Translational Medicine, a taj je skalpel, nazvan iKnife, pokazao na video snimci kako može prepoznati kancerogeno tkivo.

Taj pametni nož trenutno prolazi klinička testiranja, kako bi se vidjeli može li spasiti živote. Kirurzi pri uklanjanju tumora često moraju odstraniti i dio zdravog tkiva, koje okružuje kancerogeno tkivo. Oni mogu poslati izvađeno tkivo na testiranje, dok je pacijent još uvijek na stolu, no za to je potrebno dosta vremena, prenosi BBC.

Svaka peta pacijentica s kvržicom na dojci koju kirurzi uklone, obično mora na još jednu operaciju, kako bi se do kraja počistile kancerogene stanice. Kod raka pluća, svaki deseti pacijent treba drugu operaciju.

Za skalpel je tim sa Sveučilišta Imperial iskoristio već postojeći električni skalpel, koji reže tkivo pomoću topline, ali su ga modificirali tako da dim koji se oslobađa, skalpel usisava kroz sitnu cijevčicu i šalje ga odmah na analizu u spektrometar, gdje se odmah može vidjeti reže li kirurg zdravo ili kancerogeno tkivo.

Kako iKnife radi, možete pogledati u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene