Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Van Allenovi prstenovi

VIDEO: NASA otkrila nepoznat pojas čestica oko Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je objavila kako se prošle godine oko Zemlje prošle godine misteriozno stvorio te jednako misteriozno i nestao pojas zračenja. Znanstvenici su ostali zatečeni, a fenomen, neobjašnjen.

Sonde blizanci, Van Allen A i B, tijekom prošle godine zabilježile su odmah nakon lansiranja u svemir neobičnu pojavu, koju je prekinuo izrazito jak međuplanetarni udarni val, prenosi NASA.

Pročitajte i ovo Ilustracija PANIKA U AUSTRALIJI Izgubili radioaktivnu kapsulu, izuzetno je mala i potencijalno smrtonosna! Opasnost prijeti sljedećih 300 godina Ilustracija Sve je planulo Ljudi opustošili ljekarne nakon poruke Ministarstva: "Budite spremni!" Upute su vrlo jasne i tablete nisu za svakoga

>> VIDEO Pogledajte kišu na Suncu!

Navedene sonde lansirane su kako bi istražile takozvane Van Allenove pojaseve zračenja oko Zemlje (područja nabijenih visokoenergetskih čestica zarobljenih magnetskim poljem Zemlje), koji su bili jedno od prvih otkrića na početku svemirskih istraživanja krajem 50-ih godina prošlog stoljeća.

Postoje dva Van Allenova posjasa - unutarnji (debljine 100 do 10.000 km) i vanjski (debljine 13.000 do 60.000 km), a navedene čestice u tim pojasevima električki nabijaju kozmičke zrake. Vanjski pojas sadrži visokoenergetske elektrone, a unutarnji protone i elektrone, a oba u sebi imaju i manju količinu alfa-čestica.

Isprva mislili kako su pokvareni instrumenti

Zadaća Van Allenovih sondi, koje imaju brojne superosjetljive senzore, jest analiza plazme, energetskih čestica, magnetskih polja i valova plazme u tim pojasevima. Ono što se u NASA-i nisu nadali, jest da će sonde na visini između 19.100 do 22.300 km od površine Zemlje, otkriti i treći pojas, kojeg čine superbrzi energetski elektroni.

Kako je nastao, znanstvenici zasad ne znaju, ali pretpostavljaju kako je zračenje sa Sunca odvojilo dio vanjskog pojasa. Isprva su znanstvenici mislili kako instrumenti na sondama ne rade kako treba, no provjerom je utvrđeno kako je s njima sve u redu. Isti ti instrumenti će u budućnosti baciti dodatno svijetlo na uočenu anomaliju kako bi znanstvenici mogli ponuditi neko racionalno objašnjenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene