Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snaga tornada

VIDEO Evo što ovaj milijarder želi napraviti od TORNADA!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razorna snaga tornada pretvorena u čistu i jeftinu energiju. Možda misao zvuči suludo, no američki milijarder Peter Thiel ulaže u istraživanje kako iskoristiti snagu tornada u energetske svrhe.

Thielov Breakout Labs dodijelio je 300.000 dolara tvrtki AVEtec u svrhu istraživanja korištenja tornada kao izvora energije, prenosi popsci.com. AVEtec je tvrtka kanadskog inženjera i poduzetnika Louisa Michauda, a on želi napraviti dodatak postojećim elektranama, na način da im ugradi poseban cilindar u kojeg bi puhao topli zrak proizveden kao nuspojava pri radu elektrane.

Pročitajte i ovo Tornado vremenska nepogoda VIDEO Tornado protutnjao američkom državom: "Odmah potražite zaklon" Ilustracija Totalna šteta Bebu usisao tornado pred roditeljima: Otac je zgrabio kolijevku, a onda...

>> DOZNAJEMO Hrvatskoj iz ruku klizi domaći projekt vrijedan 7,5 milijardi eura!

Taj topli zrak ulazio bi u cilindar pod oštrim kutem te bi se na taj način stvorila kovitlajuća zračna struja, koja bi se uzdizala prema gore i stvorila mini tornado. Kako bi se umjetni tornado uzdizao, tako bi temperaturna razlika na njegovom vrhu i dnu postala značajna, a dodatni topli zrak iz elektrane samo bi dodatno hranio taj umjetno stvoreni tornado.

Tako kontroliran tornado mogao bi pokretati turbine, koje bi pak mogle proizvoditi još električne energije.

Toplina kojom se hrani takav tornado, može dolaziti i iz solarnih panela, ili pak tople vode, ističe Michaud. No, njegova prava zamisao je stroj za vrtloge promjera 100 metara, sposoban proizvesti 200 megavata struje. Pritom nema štetnih emisija plinova, ili drugih štetnih nusprodukata.

Michaud je rekao konkretno da bi elektrana koja proizvodi 500 megavata električne energije, s ugrađenim strojem za vrtloge mogla proizvoditi još dodatnih 200 megavata energije.

Prvi korak je napraviti prototip promjera 9 metara i visine 40 metara, koji bi mogao proizvesti vrtlog promjera jedne stope, koji bi bio sposoban okretati manju turbinu. 'Snaga tornada je nepobitna. Mogu se lako kontrolirati i ugasiti, jednostavnim prekidom dovoda toplog zraka', istaknuo je Michaud.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene