Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Veliki Pas' (BigDog), projekt tvrtke Boston Dynamics, kojeg financira Američka Agencija za projekte naprednih istraživanja (DARPA), odsad može činiti više od hodanja uokolo i prevrtanja. Taj robotski pas dobio je i destruktivne mogućnosti.


Već neko vrijeme svjetski mediji, a pogotovo američki, prate razvoj budućeg vjerojatnog robotskog pratioca američkih marinaca na terenu, a osim što je dosad pokazao zavidne performanse kao robot za nošenje tereta i praćenje ljudi po svim terenima, dobio je i novi 'trik', prenosi popsci.com.

Vezani članci Slika nije dostupna Totalna kontrola: Amerikanci kreću u izradu najboljeg nadzora iz zraka Slika nije dostupna Ljudskom rodu prijeti oružje još strašnije od nuklearnog

>> Gotovo nečujni robot i buduća 'dodatna oprema' američkih vojnika

'Veliki Pas' odsad može robotskom rukom uklanjati i teške objekte koji mu stoje na putu, poput betonskih cigli. Jedan zamah i betonska cigla leti nekoliko metara iza robota, a ako bi se netko slučajno našao na putanji, ne bi se veselo proveo.

Primjena 'Velikog Psa' namijenjena je isključivo američkoj vojsci, barem zasad, a daljnji razvoj i testiranja se nastavljaju.

Podsjetimo, 'Veliki Pas' može slušati glasovne naredbe i reagirati na njih, držati ravnotežu na kliskom terenu, hodati po neravnom i teškom terenu i ponijeti oko 150 kilograma tereta. Kao i prava životinja, taj robot koristi snagu svojih udova i torza za kretanje. Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook