Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Veliki Pas'

VIDEO Ako ovako baca betonske cigle, što će tek raditi ljudima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Veliki Pas' (BigDog), projekt tvrtke Boston Dynamics, kojeg financira Američka Agencija za projekte naprednih istraživanja (DARPA), odsad može činiti više od hodanja uokolo i prevrtanja. Taj robotski pas dobio je i destruktivne mogućnosti.

Već neko vrijeme svjetski mediji, a pogotovo američki, prate razvoj budućeg vjerojatnog robotskog pratioca američkih marinaca na terenu, a osim što je dosad pokazao zavidne performanse kao robot za nošenje tereta i praćenje ljudi po svim terenima, dobio je i novi 'trik', prenosi popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele imati i oceane 'na dlanu' Totalna kontrola: Amerikanci kreću u izradu najboljeg nadzora iz zraka Slika nije dostupna Zastrašujuća otkrića Ljudskom rodu prijeti oružje još strašnije od nuklearnog

>> Gotovo nečujni robot i buduća 'dodatna oprema' američkih vojnika

'Veliki Pas' odsad može robotskom rukom uklanjati i teške objekte koji mu stoje na putu, poput betonskih cigli. Jedan zamah i betonska cigla leti nekoliko metara iza robota, a ako bi se netko slučajno našao na putanji, ne bi se veselo proveo.

Primjena 'Velikog Psa' namijenjena je isključivo američkoj vojsci, barem zasad, a daljnji razvoj i testiranja se nastavljaju.

Podsjetimo, 'Veliki Pas' može slušati glasovne naredbe i reagirati na njih, držati ravnotežu na kliskom terenu, hodati po neravnom i teškom terenu i ponijeti oko 150 kilograma tereta. Kao i prava životinja, taj robot koristi snagu svojih udova i torza za kretanje. Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene