Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usprkos zabranama

Uvijek će se pronaći način za razmjenu filmova i glazbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoku sud u Velikoj Britaniji naredio je pružateljima internetskih usluga da blokiraju pristup Pirate Bayju, no ekipa iz Pirate Baya tvrdi da usprkos zabrani postoje alternativni načini pristupa njihovoj stranici.

Nakon što je Visoki sud u Velikoj Britaniji naredio pružateljima internetskih usluga da blokiraju pristup Pirate Bayju, na službenom blogu oglasili su se vlasnici stranice koji su zapadne zemlje prozvali zbog dvostrukih moralnih standarda.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

Naime, ekipa iz Pirate Baya kaže kako zapadne zemlje uvijek prigovaraju zbog cenzure u zemljama poput Irana, Kine i Saudijske Arabija, dok u isto vrijeme i sami cenzuriraju internet.

Napominju kako je sud u Britaniji optužio Pirate Bay za 'veliko kršenje autorskih prava' iako je riječ o servisu koji omogućava razmjenu datoteka te na svojim serverima ne pohranjuju nikakav piratski sadržaj. Također, ova je odluka donesena bez ikakvog kontaktiranja članova Pirate Baya kojima nije omogućeno iznošenje svoje strane priče.

No, u Pirate Bayju kažu da, usprkos ovoj zabrani, postoji mnoštvo jednostavnih načina na koji će korisnici i dalje moći koristiti njihov servis i zaobići blokadu. Jedan od načina za to jest korištenje VPN (virtual private network) servisa poput BT Gurda ili TOR mreže koje osiguravaju privatnost i anonimnost surfanja internetom, odnosno putem njih moguće je zaobići blokade koje nameću lokalni pružatelji internetskih usluga.

Britanci blokiraju Pirate Bay!

Bez obzira na ove mogućnosti, Pirate Bay poziva sve svoje korisnike da kontaktiraju pružatelje internetskih usluga i zahtijevaju od njih da se žale na odluke o zabrani pristupa njihovoj stranici te dodaju: 'Moramo se držati zajedno u borbi protiv cenzure naših protivnika'.

Na BBC-u kažu da je u zadnje vrijeme primijećen veliki porast korištenja VPN servisa koji omogućavaju anonimnost surfanja internetom, odnosno anonimno skidanje piratskog sadržaja – prema jednom istraživanju broj korisnika ovih servisa u populaciji između 15 i 25 godina porastao je za čak 40 posto u odnosu na 2009. godinu.

No, prema riječima Marka Mulligana, nezavisnog glazbenog analitičara, bez obzira na uporabu ovakvih anonimnih načina surfanja internetom, iskustva iz zemalja poput Belgije i Italije pokazala su da je blokada pristupa stranicama poput Pirate Bayja i BTjunkiea (koji je u međuvremenu ugašen) uvelike utjecala na smanjenje broja posjeta tim stranicama – i to između 75 i 85 posto.

Mulligan smatra da ovo pokazuje uspjeh nove strategije koju su glazbene organizacije počele primjenjivati od prošle godine – umjesto traženja individualnih korisnika koji razmjenjuju piratski sadržaj, oni sada pokušavaju spriječiti pristup takvom sadržaju uz pomoć pružatelja internetskih usluga koji će, kao u slučaju Velike Britanije, korisnicima blokirati pristup Pirate Bayju.

Bez obzira na sve zabrane, kako kažu na Pirate Bayju, pirati će uvijek pronaći način za razmjenu filmova i glazbe korištenjem alternativnih metoda, no ovakve će zabrane utjecati na dobar dio korisnika koji neće htjeti koristiti VPN servise, nego će na kraju ipak odustati od pristupa Pirate Bayju.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene