Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prolazak Venere ispred Sunca jedan je od najrijeđih astronomskih fenomena koji se događa jednom u stoljeću. Posljednji je put ovakav fenomen zabilježen 2004., a sljedeći se očekuje tek 2117. godine.


U srijedu u zoru će se moći vidjeti prolazak Venere između Zemlje i Sunca koji će se manifestirati kao mala crna točka koja će polako prelaziti preko Sunca. Ovaj se nebeski spektakl događa po dva puta u osam godina, nakon čega slijedi pauza od 100 godina. Tako se dogodio 1761. i 1769., te 1874. i 1882. godine. Prvi u ovom paru od osam godina dogodio se 2004. godine, dok će se drugi dogoditi u srijedu.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrili crnu rupu koja dovodi u pitanje sadašnje teorije njihova nastanka Slika nije dostupna Tamna materija pronađena u središtu Sunca?

Zanimljivo je da su u prethodnim stoljećima astrolozi iz raznih zemalja odlazili na najudaljenija područja kako bi snimili tranzit u tijeku. Na taj je način pokrenuta prva globalna znanstvena suradnja u povijesti koja je odgovorila na pitanje veličine sunčeva sustava.

>>Koji nas astronomski fenomeni očekuju u 2012. godini?

Ovogodišnja promatranja provest će se pomoću naprednih teleskopa koji će pomoći znanstvenicima da nauče više o planetima izvan Sunčeva sustava, a mogu koristiti i za uočavanje atmosfera koje su slične Zemlji i u kojima je moguć život- piše Guardian.

Prelazak traje nešto manje od sedam sati, a bit će vidljiv iz Novog Zelanda, Australije, Azije, Južne Amerike, Aljaske, Skandinavije, istočne Europe , te istočne Afrike.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.