Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2013. vrhunac sunčevog maksimuma

Sunčeva superoluja mogla bi ubiti milijune ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vremenske prilike u Sjedinjenim Državama ove su godine izrazito loše sa sušama, visokim temperaturama i olujama, no Sunčeva superoluja mogla bi biti puno gora.

Divovska eksplozija geomagnetskih čestica sa Sunca mogla bi uništiti 300, pa i više od 2100 visokonaponskih transformatora koji su temelj američkog elektroenergetskog sustava, upozorila je Nacionalna akademija znanosti (NAS).

To je navelo nekoliko vladinih agencija da izrade planove za takvu oluju koja bi se mogla dogoditi ove godine, budući da Sunce ulazi u aktivnu fazu poznatu kao "sunčev maksimum" koji će 2013. biti na vrhuncu.

Pročitajte i ovo Termometar U Zadru Nema kaznene prijave za turiste koji su djecu ostavili u automobilu na parkingu trgovine, iz policije objasnili i zašto Slika nije dostupna NASA predviđa Hoće li 2013. godine solarne baklje ozbiljno ugroziti Zemlju?

>> Znate li najgori mogući scenarij kad bi Zemlju pogodila ogromna solarna baklja?

Američki stručnjaci procjenjuju da su šanse da se oluja dogodi u idućem desetljeću oko 7 posto, što se čini kao umjereni rizik, no njezine posljedice bile bi razorne poput udara golemog meteora u Zemlju.

Nestanak struje izazvao bi kaos, poput onoga kada je 600 milijuna Indijaca prošloga mjeseca ostalo bez električne energije dva dana za redom.

Stručnjaci se ne slažu oko procjene moguće štete, ali oni u američkoj vladi i industrijskom sektoru kažu da se radi o složenom problemu koji zahtjeva usklađeno rješenje.

U najgorem slučaju, voda i gorivo koje ovise o električnim pumpama prestat će teći u roku nekoliko sati, suvremena komunikacija će utihnuti, a mehanizirani promet zaustaviti, navode stručnjaci.

U izvještaju NAS-a navodi se da bi sunčevom superolujom bilo zahvaćeno više od 130 milijuna Amerikanaca, a u milijunima se procijenjuju i moguće žrtve takve katastrofalne nepogode. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene