Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 40 godina pokušaja

Slovenski znanstvenici uspjeli što nikome nije pošlo za rukom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina slovenskih znanstvenika prva je uspjela stvoriti magnetni tekući kristal, nakon 40-godišnjih neuspješnih pokušaja u svijetu, objavili su slovenski mediji.

Znanstvenici s instituta Jožef Stefan, te s ljubljanskog fakulteta za matematiku i fiziku i mariborskog fakulteta za kemiju i kemijsku tehnologiju uspjeh su postigli, otkrivši feromagnetizam u suspenziji magnetnih nanočestica u tekućem kristalu, naveo je u priopćenju za javnost znanstveni institut Jožef Stefan, dodavši da je spomenuti uspjeh u cijelosti rezultat rada slovenskih znanstvenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Skandal u zagrebačkoj gimnaziji, profesor simulirao ejakulaciju i spominjao bivšeg američkog predsjednika Slika nije dostupna Za svaku pohvalu Veliki uspjeh hrvatskih učenika: Mladi umovi osvojili srebrnu i dvije brončane medalje na kemijskoj olimpijadi

Znanstvenici pronašli NEMOGUĆE

Autori članka objavljenog u magazinu Nature su istraživači Alenka Mertelj, Darja Lisjak, Miha Drofenik i Martin Čopič.

Stvaranje magnetnog tekućeg kristala omogućila je suradnja kemičara koji su sintetizirali magnetne nanočestice posebnog oblika, te fizičara koji su razvili tehniku pripreme stabilne mješavine tih čestica s tekućim kristalom, dokazujući tako njene magnetne karakteristike.

Magnetni tekući kristal otvara mogućnosti novih aplikacija, na primjer kod optičkih naprava kojima se može upravljati pomoću slabih magnetnih polja, umjesto vanjskim električnim naponom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene