Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnije korištenje

Pametno oružje: Ovo je pištolj koji može koristiti samo njegov vlasnik!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ova je tehnologija san za sve one koje žele kontrolirati uporabu oružja i smanjiti broj ubojstava i samoubojstava'

Razvoj tehnologije mogao bi uvelike promijeniti način na koji se koristi oružje – zahvaljujući 3D printerima danas je već moguće isprintati pištolj ili pušku, a njemačka kompanija Armatix nedavno je predstavila i prvi pametni pištolj. Armatix iP1 pištolj već je dostupan na tržištu SAD-a te je zanimljiv po tome što se može upotrebljavati samo kada osoba koja ga koristi nosi poseban sat – pištolj komunicira sa satom te, ako taj sat nije u blizini, on je potpuno bezvrijedan, tj. iz njega se ne može pucati.

Opasna revolucija: Oružje možete isprintati u vlastitoj kući!

Ako korisnik pištolja nosi sat na ruci, odnosno ako mu je sat u dometu (tada je upaljena zelena lampica na pištolju), pištolj se može koristiti. 'Ova je tehnologija san za sve one koje žele kontrolirati uporabu oružja i smanjiti broj ubojstava i samoubojstava', komentirali su na Business Insideru ovaj pametni pištolj te dodaju da, zahvaljujući dodatnom satu, samo vlasnik (odnosno osoba koja nosi sat) može pucati iz ovog pištolja.

S obzirom da je sat zaštićen lozinkom, čak i u slučaju da vlasnik ovog pištolja izgubi sat i pištolj ili ako mu ih netko ukrade, pištolj se i dalje neće moći koristiti jer će biti potrebno prvo upisati lozinku u sat. Investitor Ron Conway uvjeren je da je pametno naoružanje poput ovog pištolja budućnost te je raspisao nagradu od milijun dolara za kompaniju koja uspješno razvije neke značajne inovacije u tehnologiji pametnog naoružanja. On kaže kako je ovom tržištu potreban 'iPhone među pištoljima', odnosno poduzetnik koji bi mogao biti 'Mark Zuckerberg na tržištu oružja' i razviti pametno oružje koje će u potpunosti promijeniti tržište.

VIDEO Testirana prva isprintana 3D automatska puška

Conway i slični investitori spremni su uložiti kapital i zajedno izgraditi veliku kompaniju koja razvijati pametno, inovativno i sigurno oružje – npr., umjesto s dodatnim satom, pištolji bi se mogli koristiti samo uz dodatnu mobilnu aplikaciju koja je zaštićena šifrom tako da bi ih također mogli koristiti samo njihovi vlasnici.

Ipak, nisu svi zadovoljni s ovom idejom te se američka organizacija NRA (National Rifle Association) koja zagovara pravo svih ljudi na slobodno posjedovanje oružja protivi korištenju takvog pametnog naoružanja koje bi moglo biti 'skupo i nepouzdano' a vjerojatno ih najviše brine što bi se na taj način povećala kontrola uporabe oružja.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene