Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Liderice tehnologije

Ovo su najbogatije i najmoćnije žene IT industrije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najbogatija žena IT industrije je izvršna direktorica Hewlett-Packarda čije bogatstvo iznosi 1,9 milijardi dolara

Iako Silicijskom dolinom vladaju većinom muškarci, što je nedavno priznao čak i predsjednik SAD-a Barack Obama koji je pozvao žene da se što više uključe u IT industriju, a čak je i Google nedavno najavio da će ženama i manjinama davati popuste za tečajeve kodiranja, u nekim od najvećih IT kompanija danas glavne uloge imaju žene. Novinari Business Insidera objavili su popis jedanaest najbogatijih i najmoćnijih žena koje danas imaju ključne pozicije u IT kompanijama, a prvo mjesto na toj ljestvici pripada šefici Hewlett-Packarda Meg Whitman koja je 'teška' skoro dvije milijarde dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šokantna izjava 'Zašto zaposliti žene? Dobre su poput muškaraca, ali jeftinije!' Slika nije dostupna Zna posao Zahvaljujući njoj Facebook zarađuje milijarde

Ove žene mijenjaju svijet!

Lucy Peng – jedna od osnivačica kineske kompanije Alibaba čija vrijednost na burzi iznosi skoro 120 milijardi dolara. Ona je prvotno bila zadužena za financije, a trenutno upravlja ljudskim resursima u kompaniji. Na Business Insideru napominju kako još nije poznato koliko ona zarađuje i koliko ima novca, no s obzirom na udio u Alibabi, jasno je da riječ o velikim ciframa.

Angela Ahrendts – bivša izvršna direktorica Burberryja ove je godine napravila veliki korak u karijeri i prešla u jednu od najvećih svjetskih kompanija Apple. U Cookovoj kompaniji bit će zadužena za maloprodaju i online prodaju te je ona prva žena koju je Tim Cook imenovao na neku izvršnu poziciju. Njena trenutna plaća nije poznata, no tijekom četiri godine trebala bi dobiti Appleove dionice u vrijednosti većoj od 76 milijuna dolara.

Amy Hood – u svibnju je postala šefica financija u Microsoftu te direktno odgovora izvršnom direktoru kompanije Satya Nadelli. Nakon što je diplomirala je na Harvardu, Hood je radila u Goldman Sachsu te je 2002. prešla u Microsoft gdje je bila na čelu timova koji su zaključili velike akvizicije poput preuzimanja Skypea i Yammera.

Renee James – postavši predsjednicom Intela sredinom prošle godine automatski je postala jedna od najmoćnijih žena u IT-u. Na BI-u kažu da je njena zarada za 2012. godinu, dakle prije nego je postala predsjednica kompanije iznosila oko 19 milijuna dolara, tako da se očekuje da tijekom sljedećih godina poveća svoje bogatstvo za još nekoliko desetaka milijuna dolara.

Susan Wojcicki – jedna od prvih zaposlenica Googlea neko je vrijeme bila potpredsjednica oglašavanja u Googleu te je naknadno imenovana izvršnom direktoricom YouTubea. Ona je jedna od najpoznatijih zaposlenica ove kompanije jer je upravo u njenoj garaži koju je iznajmila Brinu i Pageu bio smješten prvi Googleov ured. Iako njeno bogatstvo nije poznato, mediji predviđaju da je riječ o stotinama milijuna dolara.

Ursula Burns – predsjednica i izvršna direktorica Xeroxa. U kompaniji je počela raditi još 1980. kao stažist te se godinama probijala prema vrhu da bi 2009. godine došla na čelo kompanije. Njena kompenzacija za prošlu godinu iznosila je 7,5 milijuna dolara.

Safra Catz – predsjednica i izvršna financijska direktorica Oracle u ovoj je kompaniji od 1999. godine te se trenutno nalazi na drugom najvažnijem mjestu u kompaniji, odmah iza osnivača i izvršnog direktora Larrya Ellisona. Njena prošlogodišnja zarada iznosi čak 44 milijuna dolara, od čega je najveći dio zaradila od dionica.

Zadovoljna Mayer: Yahoo ispred Googlea, Microsofta i Facebooka

Virginia "Ginni" Rommety – u IBM-u se zaposlila 1981. kada je imala samo 24 godine, a prije dvije godine postala je izvršna direktorica kompanije. Iako nije poznato koliko je zaradila tijekom godina rada u kompaniji, riječ je o stotinama milijuna dolara.

Marissa Mayer – i Marissa je bila jedna od prvih zaposlenica u Googleu u kojem je radila na projektima poput Gmaila, Google Newsa i Googleovih mapa, a sredinom 2012. godine otišla je u konkurentsku kompaniju i postala izvršna direktorica Yahooa. U ovu je kompaniju unijela velika promjene – od sitnih stvari poput besplatnih obroka i top modela pametnih telefona koje je podijelila zaposlenicima pa do velikih akvizicija poput preuzimanja Tumblra za koji je Yahoo platio više od milijardu dolara. Bogatstvo Marisse Mayer procjenjuje se na oko 300 milijuna dolara.

Sheryl Sandberg – bogatstvo desne ruke Marka Zuckerbega i jedne od najmoćnijih osoba u Facebooku procijenjeno je na skoro milijardu dolara. Ona je u najpopularnijoj društvenoj mreži zadužena za marketing, ljudske resurse, poslovni razvoj te prodaju, a prošle je godine izdala i bestseller 'Lean In: Women, Work, and the Will to Lead' za koji je filmska prava otkupio Sony.

Meg Whitman – izvršna direktorica Hewlett-Packarda jedina je žena s Forbesove liste 400 najbogatijih Amerikanaca koja se nalazi na direktorskoj poziciji neke tehnološke kompanije. Iako je njena plaća proteklih godina iznosila samo jedan dolar (što će se ove godine promijeniti), njeno bogatstvo iznosi oko 1,9 milijardi dolara, ponajviše zahvaljujući dionicama eBaya.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene