Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecajne liderice

Ove žene mijenjaju svijet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene nikada nisu imale veći utjecaj na svijet.

Prošle godine, žene su preuzele ozbiljno vodstvo diljem svijeta. Njihove uloge redefiniraju ulogu žene i jačanje mlađih generacija žena koje će tek preuzeti vodstvo. Business Insider izdvojio je nekoliko žena koje svojim radom mijenjaju svijet.

Alice Munro, dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Poznata je i kao 'majstorica moderne kratke priče'. 82-godišnjakinja Munro već se dugo bavi pisanjem. Iznimno je vješta u prebacivanju vremena u kojima se likovi nalaze, iz prošlog, sadašnjeg u buduće i obrnuto, rekonstruirajući strukturu vremena.

U njezinim pričama, često su uključene teške veze i moralni konflikti. Ona je 13. žena koja je dobila Nobelovu nagradu prva žena iz Kanade koja ju je dobila.

Sophia Amoruso, osnivačica Nasty Gal

Ona je neobični hobi pretvorila u multimilijunski posao. Osnovala je Nasty Gal 2006., kao prodavaonicu vintage odjeće na eBayju. Većinu komada koje je prodala, pronašla je na smeću. Danas njezina web stranica prodajom odjevnih kombinacija 'okrene' 100 milijuna dolara godišnje. Nedavno je napisala i knjigu '#Girlboss' u kojoj opisuje svoj put uspjeha u poslu.

Chelsea Handler, voditeljica talk-showa

Jedina je žena voditeljica kasnonoćnih emisija, prema New York Timesu. 'Uvijek me pitaju kako je to biti žena u industriji kojom vladaju muškarci. Za mene to nije pitanje žene u muškom svijetu, već o dostavljanju smiješne i zabavne emisije svake noći', kaže Handler.

Kaže da ključ njezinog uspjeha u poslu leži u osvježavajućem korištenju humora kako bi se suočila s licemjerjem i nepravdom.

Serena Williams, jedna od najboljih igračica tenisa svih vremena

Već godinama dokazuje da žena može apsolutno dominirati u sportu.

Marissa Mayer, direktorica Yahooa

Svoju sposobnost za posao pokazala je kada je u svega dvije godine na čelu internetskog diva, kupila 18 velikih kompanija koje je pripojila Yahoo, među kojima je Tumblr. Zaposlila je nadarene vrhunske inženjere, kao i slavne voditelje kako bi što više ljudi privukla da prate Yahoo News. U Yahoo je za sada zaradila 215 milijuna dolara.

Beyoncé, pjevačica na vrhu top lista

Nedavno je ova pjevačica zaslužila svoje mjesto na Timeovoj listi 100 najutjecajnijih ljudi. 'Beyonce ne samo da sjedi za stolom. Ona gradi bolji', napisala je jedan od direktorica u Facebooku Sheryl Sandberg.

Vivian Graubard, savjetnica za tehnologiju u Bijeloj kući

Vivian Graubard ima tek 24 godine, a već pomaže američku Vladu uvesti u moderno doba tehnologije.

Neki od tehnoloških projekata koje radi za Vladu je i inicijativa za borbu protiv trgovine ljudima

Melinda Gates, supredsjedateljica fondacije Bill i Melinda Gates

Ona mijenja svijet usmjeravanjem novca iz fundacije prema širokoj dostupnosti kontracepcije.

Njezin je cilj da 120 milijuna žena u siromašnim dijelovima svijeta ima pristup kontracepciji. Fundacija je, između ostalog odobrila 11 inovativnih dizajna kondoma koji su manje primjetni kada se nose, zbog čega je veća vjerojatnost da će biti korišteni. Time se osigurava planiranje obitelji i smanjivanje oboljelih od spolno prenosivih bolesti.

Koje se još žene nalaze na listi, pogledajte ovdje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene