Steve Ballmer najavio je povlačenje s mjesta izvršnog direktora Microsofta, a u ovoj kompaniji već neko vrijeme traže njegovog nasljednika


Steve Ballmer, čovjek koji je na čelnoj poziciji Microsofta zamijenio Billa Gatesa, na iznenađenje mnogih u kolovozu je najavio da će se tijekom sljedećih godinu dana povući s pozicije izvršnog direktora kompanije. Odmah nakon te najave počela su nagađanja o njegovom nasljedniku i budućem izvršnom direktoru Microsofta koji će biti na čelu tranzicije ove kompanije.

Direktor Microsofta u Hrvatskoj: Evo kakve je ugovore potpisao

Vezani članci Melinda i Bill Gates Procurili razlozi stvarnog odlaska Billa Gatesa iz odbora tvrtke koju je osnovao i tajne istrage koja je o njemu vođena Slika nije dostupna Bill Gates nije više vlasnik najvećeg udjela dionica Microsofta

S obzirom da je ubrzo nakon objave ove Ballemrove odluke Microsoft preuzeo Nokiju, brojni analitičari i novinari označili su dotadašnjeg izvršnog direktora finske mobilne kompanije Stephena Elopa kao najizglednijeg kandidata za preuzimanjem čelne pozicije Microsofta.

Na Reutersu sada kažu, pozivajući se na 'neimenovane izvore upoznate sa situacijom', da su u Microsoftu smanjili listu vanjskih kandidata za izvršnog direktora s oko 40 na samo pet, a za ovu poziciju postoje i najmanje tri kandidata unutar same kompanije. Jedan od tih vanjskih kandidata upravo je Stehen Elop – dok ga dio analitičara smatra odličnim čovjekom za ovu poziciju koji je jako dobro upoznat sa situacijom na mobilnom tržištu i u Microsoftu (do 2010. radio je u Microsoftu), neki podsjećaju da je on jedan od razloga propasti Nokije jer nije uspio spasiti kompaniju koju je na kraju kupio Microsoft.

Od ostalih vanjskih kandidata, poznat je još samo jedan – šef Ford Motorsa Alan Mulally za kojeg na Reutersu kažu da zaslužan za 'promjenu kulture' koja je pomogla u spašavanju Forda tijekom krize. On je na čelu ove kompanije još od 2006. te je više puta napomenuo da želi ostati u Fordu do kraja 2014., no navodno je otvoren za nove prilike i izazove te bi u slučaju prave ponude mogao i ranije napustiti Ford.

VIDEO Uz suze se oprostio od Microsofta: Evo što je poručio!

Neki od glavnih Microsoftovih investitora kao novog CEO-a žele vidjeti upravo Mulallya ili izvršnog direktora Computer Sciences Corpa Mikea Lawriea za koje su uvjereni da mogu donijeti radikalne promjene u kompaniju. Što se unutarnjih kandidata tiče, poznata su dvojica – bivši izvršni direktor Skypea Tony Bates koji je danas zadužen za sektor poslovnog razvoja te Satya Nadella koji vodi odjel cloud servisa. Tijekom sljedećih mjeseci Microsoft će obaviti razgovore sa svim kandidatima te bi ime novog izvršnog direktora trebali saznati najkasnije do kolovoza sljedeće godine.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook